Familie Brouwer melkveebedrijf

Bunschoten, Utrecht

Investeerden in een accu om voorbereid te zijn op de afbouw van de salderingsregeling.

Op de grens van Hoogland en Bunschoten hebben Pieter en Yvonne Brouwer-Van Middelaar een melkveebedrijf. Met hun kleinverbruikersaansluiting (kleiner dan 3x80A) kunnen ze de stroom, die ze opwekken met de zonnepanelen op hun dak, salderen. De salderingsregeling stopt stapsgewijs vanaf 2023. Dat was voor hen mede de reden om na te denken over energieopslag.

Gelijkmatig stroomverbruik

Melkrobots melken de 165 koeien die het bedrijf telt. Dat zorgt voor een gelijkmatig stroomverbruik met weinig piekmomenten. De zonepaneleninstallatie op het dak van Pieter en Yvonne Brouwer zorgt voor een constante energieopwek. Dit is te danken aan de ligging van de panelen. De panelen op de noordzijde beginnen ’s ochtends met het opwekken van energie. Later op de dag nemen de panelen aan de zuidzijde de grootste productie voor hun rekening. Het verbruik en de opwek van stroom zijn beide constant en sluit daarom mooi op elkaar aan.

Brandveiligheid

Pieter en Yvonne zijn al langer de markt van energieopslag aan het volgen. “Vaak vonden we oplossingen die voor bepaalde bedrijfstakken goed functioneren, maar die niet bij ons bedrijf passen. Zo zagen we warm water opslag of ijsproductie ten behoeve van koeling. Omdat we zochten naar een manier om stroom op te slaan en we het erg belangrijk vonden dat de oplossing brandveilig zou zijn, kwamen we uit bij een accu.”

Modulair

Zolang de salderingsregeling bestaat willen Pieter en Yvonne hier gebruik van blijven maken. Vanaf 2023 mogen ze ieder jaar 9 procent minder salderen tot de salderingsregeling in 2031 helemaal stopt (verwachting is dat deze periode verlaat zal worden). Pieter en Yvonne hebben de mogelijkheid om vanaf 2023 de 9% energie die ze minder mogen salderen op te slaan in een accu. Omdat een accu modulair is aan te passen naar behoefte, kunnen ze de opslagcapaciteit uitbreiden en zo trapsgewijs meelopen met de afbouw van de salderingsregeling.

Hoge netspanning

Naast dat de salderingsregeling stopt, is er nog een reden dat familie Brouwer overging tot de aanschaf van een accu. Yvonne: “Op een zonnige dag waarop de panelen extreem veel energie opwekken, blijkt het niet altijd vanzelfsprekend dat al deze stroom het net op kan. Het komt wel voor dat de omvormers uit gaan vanwege een te hoge netspanning.” Dat is zonde!
Pieter en Yvonne kunnen op zo’n moment geen stroom terug leveren aan het net. Omdat deze stroom normaal gesproken wordt verrekend met de stroom die ze verbruiken, moeten ze nu dure energie inkopen. Yvonne: “Wij verwachten dat de accu bij een te hoge productie van de zonnepanelen oplaadt, en bij een bij een normale of lage productie teruglevert aan het net via de salderingregeling zolang deze bestaat.”

Meer voordelen

Yvonne: “Nog een bijkomend voordeel is dat de accu functioneert als noodstroom voorziening. Bij een stroomstoring schakelt de accu over. Een aggregaat is dan de eerste 5 a 6 uur niet nodig omdat het gehele bedrijf dan door de accu van stroom wordt voorzien. Zo komen wij dichter bij een totaal zelfvoorzienend bedrijf wat stroom betreft.”

Een aanrader voor collega’s?

“Als andere ondernemers ons vragen of energieopslag interessant is voor hen, kunnen wij daar geen passend antwoord op geven. De mate waarin een accu een aantrekkelijke investering is voor collega’s is van veel factoren afhankelijk. Hoe loopt het verbruik van zijn bedrijf, op welk moment wordt energie opgewekt, wat is eventueel de hoeveelheid van het overschot aan stroom.”

Wilt u weten of een accu de oplossing voor uw bedrijf? Neem met ons op en wij kijken graag met u mee!
Zet de eerste stap op weg naar volledig los zijn van het gas- en electriciteitsnetwerk.
De toekomst van uw bedrijf begint bij de keuzes die u vandaag maakt. Wilt u weten hoe u in de toekomst een hoger rendement kunt halen uit de door u duurzaam opgewekte energie? Laat ons dan met u meedenken en maak van duurzame investeringen interessante verdienmodellen.
Ja, vertel me meer