Gert-Jan Lagerweij pluimveebedrijf

Buurmalsen, Gelderland

Pluimveehouder Gert-Jan investeerde in 1.520 zonnepanelen plus een 60kW snellader om nog meer waarde uit zijn zonne-energie te halen.

Gert-Jan Lagerweij heeft in het groene Betuwe een energieneutraal legkippenbedrijf. De boerderij bestaat uit twee stallen van elk 30.000 scharrelkippen en een uitgebreide boerderijwinkel met streekproducten. Sinds kort staat er ook een snellader voor elektrische auto’s voor de deur.

60.000 eieren per dag

De 60.000 scharreleieren die de kippen van Lagerweij dagelijks leggen, vinden vaak dezelfde dag nog hun weg naar restaurants, winkels en consumenten. Gert-Jan: “Ons bedrijf draait op de korte keten. We vermarkten zoveel mogelijk zelf voor het beste verdienmodel. De tussenhandel is er tussenuit. Zo houden we meer over om te investeren in duurzaamheid.”

Zonnepanelen

En dat is fijn, want Gert-Jan wil het liefst zo schoon mogelijk produceren. Daarom heeft hij geïnvesteerd in het opwekken van duurzame energie. Met 1.520 op het dak wekken ze veel meer stroom op dan dat ze zelf nodig hebben. Het bedrijf is nu energieneutraal en met dehebben ze er gelijk een extra en duurzaam verdienmodel bij.

Tanken bij de boer

Al die stroom die over is, kan natuurlijk het net op voor andere gebruikers. “Maar,” zegt Gert-Jan, “we wilden de stroom die we over hebben graag extra verwaarden. We zitten aan een drukke weg waar zo’n 6.000 auto’s per dag langsrijden.”

Daarom hebben ze recent een snellader voor het bedrijf geplaatst. Een flinke, want een snellader met een vermogen van 60kW vind je in deze regio voornamelijk langs snelwegen. En die zijn een stuk duurder. “Elektrische auto’s en motoren komen hier nu groene stroom tanken,” zegt Gert-Jan trots.“

Het is voor hen een mooi alternatief voor de laders langs de snelweg. Je tankt stroom die we zelf hebben opgewekt met zonnepanelen.” En tijdens het laden kunnen mensen lekker een bakje koffie drinken in de boerderijwinkel. Die ligt trouwens vol met heerlijke lokale streekproducten. En vanuit de winkel zie je de duizenden scharrelkippen zo rondlopen in hun grote, overdekte uitloopstal.

Zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op het dak leverde de zonnepaneleninstallatie, een nieuwe transformator en de snellader. “Zij hebben ons enorm geholpen en ontzorgd.” Denk niet alleen het leveren en installeren, maar bijvoorbeeld ook aan het papierwerk, zoals het regelen van. “Voor ons was dat heel erg fijn. Je wilt daar geen fouten mee maken en het proces onnodig vertragen. Nu verliep alles heel soepel en konden we snel van start.”

“Wij zijn enorm over Zonnepanelen op het dak te spreken. Het is een fijne partij om mee samen te werken. Ze doen wat ze beloven.”

Meer voordelen

Yvonne: “Nog een bijkomend voordeel is dat de accu functioneert als noodstroom voorziening. Bij een stroomstoring schakelt de accu over. Een aggregaat is dan de eerste 5 a 6 uur niet nodig omdat het gehele bedrijf dan door de accu van stroom wordt voorzien. Zo komen wij dichter bij een totaal zelfvoorzienend bedrijf wat stroom betreft.”

Bent u zelf geïnteresseerd in een duurzaam verdienmodel voor uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek om te bekijken wat in uw situatie het meest rendabel is.
Zet de eerste stap op weg naar volledig los zijn van het gas- en electriciteitsnetwerk.
De toekomst van uw bedrijf begint bij de keuzes die u vandaag maakt. Wilt u weten hoe u in de toekomst een hoger rendement kunt halen uit de door u duurzaam opgewekte energie? Laat ons dan met u meedenken en maak van duurzame investeringen interessante verdienmodellen.
Ja, vertel me meer