Merselo, Limburg
Investeerden in een accu om dat wat niet aan het net geleverd kan worden, zelf te gebruiken.
In het zuiden van ons land heeft Johan Loonen (35 jaar) samen met zijn broer Willem (41 jaar) een melkveebedrijf. Dit bedrijf namen ze samen over van hun beide ouders. De broers zijn innovatief en zitten nooit stil. Ze houden hun ogen altijd open voor nieuwe ontwikkelingen voor hun bedrijf en besloten te investeren in een accu.
Enige tijd geleden besloten de broers om onderzoek te doen naar energieopslag. “We houden altijd onze ogen open voor kansen voor ons bedrijf”, vertelt Loonen. “Zo hebben we bijvoorbeeld in 2018 een mono-mestvergister gebouwd. We slaan energie op in de mestvergister door het verwarmen van de mest.” Op deze manier kunnen de broers gas leveren aan zo’n 200 huishoudens. Een mooie duurzame investering! Loonen: “Een accu is een ideale aanvulling op de mestvergister. Daarnaast kunnen we de energie die wij opwekken met zonnepanelen opslaan en bewaren voor eigen gebruik.”
Loonen is een van de agrariërs die met veel zonnepanelen op het dak aan het net had willen leveren, maar bij wie dat door de netcongestie niet mogelijk is. Door de enorme groei in de productie van hernieuwbare energie, komt er teveel druk op het elektriciteitsnet in Nederland. Dat betekent dat er voor veel grootverbruikers geen transportcapaciteit beschikbaar is totdat het net is uitgebreid. De netbeheerder werkt er hard aan om het net uit te breiden, maar dit kan nog jaren duren.
Loonen laat zich door dit netprobleem niet tegenhouden. Hij blijft investeren in zonnepanelen. De broers hebben in de planning om op de zojuist in gebruik genomen koeienstal een zonnepaneleninstallatie te laten leggen. De stroom die daarmee geproduceerd wordt, kunnen ze niet aan het net leveren. “Maar”, zo motiveert Loonen, “door gebruik te maken van een accu verwachten we het ‘teveel’ aan geproduceerde stroom, dat niet aan het net teruggekeerd kan worden, zelf te gebruiken.”
Het advies van de broers aan collega agrariërs: “Begin eerst met energie besparen. Daarna is de opslag van energie een mooie, duurzame volgende stap.”
Naast dit voordeel kan Loonen nog wel meer voordelen bedenken van een accu op zijn bedrijf: “In tijde dat er calamiteiten zijn bij de netbeheerder staat ons bedrijf niet stil, maar kan er gewoon doorgewerkt worden.” Een accu werkt als aggregaat en kan in geval van stoomuitval het bedrijf toch van elektriciteit voorzien. Daarnaast zien de broers de accu ook als uitkomst om slimmer om te gaan met energie op het bedrijf, het zogenoemde smart grid. En, last but not least: “de aansluitwaarde kan omlaag met een accu. Dit scheelt kosten.”
Om de investering in een accu mogelijk te maken, maakten de broers gebruik van fiscale voordelen. De EIA (Energie-investeringsaftrek) en KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) zijn te gebruiken bij een investering in een accu.
Wilt u weten of een accu de oplossing voor uw bedrijf? Neem met ons op en wij kijken graag met u mee!