Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
2 juli 2024

Zonnepanelen met micro omvormer

Micro omvormers voor zonnepanelen zijn een populair product. Maar wat is een micro omvormer, hoe werkt een micro omvormer en wat kost een micro omvormer? En is de micro omvormer voor grootverbruikers en voor kleinverbruikers interessant met een grote installatie? Wij leggen het u allemaal uit in dit artikel!

Zonnepanelen en duurzame energie in het algemeen zijn de toekomst voor een groenere en duurzamere wereld om klimaatproblemen te voorkomen. De overheid probeert bedrijven aan te sporen te investeren in duurzame energie. Zo zijn er diverse subsidies beschikbaar voor bedrijven die besluiten te investeren in duurzame energie, zoals zonnepanelen, energieopslag (accu’s) en energiemanagementsystemen

Micro omvormers voor zonnepanelen zijn ook een populair product. Maar wat is een micro omvormer, hoe werkt een micro omvormer en wat kost een micro omvormer? En is de micro omvormer voor grootverbruikers en voor kleinverbruikers interessant met een grote installatie? Wij leggen het u allemaal uit in dit artikel!

Wat is een micro omvormer voor zonnepanelen?

Een micro omvormer is een klein apparaat dat tijdens het installatieproces achter elk zonnepaneel wordt geplaatst. Sommige nieuwe micro omvormers kunnen ook achter meerdere zonnepanelen worden geïnstalleerd. Er zijn dus geen grote omvormers meer nodig en u hoeft niet per zonnepaneel een micro omvormer aan te sluiten. Dit verschilt natuurlijk wel per type omvormer, installatie en zonnepaneel. 

Wilt u meer weten over de diverse subsidies waarvan u kunt profiteren als u besluit uw bedrijf te verduurzamen? Lees dan ons artikel: Subsidie zonnepanelen zakelijk.

Hoe werkt een micro omvormer voor zonnepanelen?

Doordat u stroom opwekt met uw zonnepanelen, creëert u gelijkstroom. De apparaten die stroom nodig hebben, gebruiken wisselstroom. Een omvormer zet de gelijkstroom die u opwekt om naar wisselstroom, zodat u uw apparaten kunt gebruiken. 

Door het gebruik van een zonnepanelen micro omvormer heeft elk zonnepaneel een micro omvormer en werken ze onafhankelijk van elkaar. Als een aantal panelen minder zon krijgt en dus minder opwekken, heeft dat geen invloed op de andere zonnepanelen. De zonnepanelen kunnen overal op het dak geïnstalleerd worden omdat u niet aan een minimumaantal panelen vastzit dat nodig is om de opstartspanning te halen.

Voor grote installaties met veel zonnepanelen heb je ook veel micro omvormers nodig. Dat maakt dat micro omvormers voor installaties bij bedrijven meestal geen interessante optie zijn. De kosten voor heel veel micro omvormers zijn wegen niet op tegen normale omvormers.

Wilt u weten met welke omvormers wij werken voor grote zonnepaneleninstallaties voor bedrijven? Lees dan ons artikel: Welke omvormer zonnepanelen? Keuzes op een rij gezet.

Normale omvormer versus micro omvormers

Welke omvormer voor u het beste is, ligt dus aan uw situatie, wensen, aansluiting en installatie.  Behalve goedkoper is een normale omvormer beter bereikbaar voor onderhoud. Het grote voordeel van micro omvormers is dat de panelen onafhankelijk van elkaar werken, wat handig is als een paar panelen minder zonlicht krijgen. Hierdoor kunt u dus het optimale uit uw opwek krijgen.

De oplossing voor grote installaties: Power Optimizers van SolarEdge

Maar er is nog een oplossing voor uit elk paneel het grootste rendement te halen. Bij onze installaties maken we gebruik van Power Optimizers van Solar Edge. Net zoals de micro omvormer is een Power Optimizer een klein kastje dat achter een paneel (of per twee panelen) wordt geïnstalleerd en het grootst mogelijke rendement uit elk zonnepaneel haalt.  In plaats van serie geschakeld, waarbij elk paneel het rendement haalt van het zwakste paneel uit de serie (zoals de traditionele kerstboomverlichting uitvalt als één lampje kapot is), wordt de installatie door Power Optimizers parallel geschakeld. 

Een paneel met een lager rendement (door bijvoorbeeld kou, schaduw, vuil of ouderdom) heeft geen negatief effect op de andere zonnepanelen in de installatie. Bovendien zorgt een Power Optimizer ervoor dat het systeem ’s ochtends eerder opstart en ’s avonds langer door gaat. Behalve rendement speelt ook de veiligheid een belangrijke rol. Dankzij Power Optimizers is een zonnepaneleninstallatie beter te monitoren en beveiligd tegen brand en storing.

Wilt u meer weten over de technologie van omvormers of Power Optimizers? Lees dan ook ons artikel: SolarEdge wint met de HD-Wave omvormertechnologie de prestigieuze Intersolar Award.

Verduurzaam met de Power Optimizer!

Heeft u interesse in het verduurzamen van uw bedrijf, en onafhankelijk te zijn van het net, en uw netcongestie problemen op te lossen? Energy Shift informeert u graag over de mogelijkheden van onze duurzame installaties zoals zonnepanelen en energieopslag. Daarbij wordt er ook gekeken naar welke omvormer en/of Power Optimizer in uw situatie gunstig is en voor welke subsidies u in aanmerking komt. Wij nemen graag het werk bij u uit handen en regelen alles, zoals de subsidies en de verplichte vergunningen. Neem contact met ons op, of plan een gratis adviesgesprek in. Daarnaast kunt u ook gebruikmaken van onze gratis zonnepanelen-calculator en onze gratis accu-calculator.

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image