Wat is hernieuwbare energie?
Met hernieuwbare energie proberen we de wereld een stuk groener en duurzamer te maken, en klimaatverandering tegen te gaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld met zonnepanelen en windturbines.
De term hernieuwbare energie heeft u wellicht al een aantal keren voorbij horen komen. Dit komt omdat Nederland en de rest van de wereld hier veel mee bezig zijn. Met hernieuwbare energie proberen we de wereld een stuk groener en duurzamer te maken, en klimaatverandering tegen te gaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld met zonnepanelen en windturbines. In dit artikel bespreken we wat is hernieuwbare energie?, de noodverordening hernieuwbare energie en de richtlijn hernieuwbare energie. Lees snel verder!
Hernieuwbare energie Nederland
Hernieuwbare energie is energie die wordt opgewekt uit bronnen die vanzelf weer aangevuld worden en dus nooit opraken. Dit is in tegenstelling tot fossiele brandstoffen (olie, gas en steenkool), die op kunnen raken en voor vervuiling kan zorgen. Deze energie is daarom veel beter voor het milieu en klimaat en stoot veel minder schadelijke gassen uit dan fossiele brandstoffen.
Het opwekken van hernieuwbare energie wordt veel toegepast in Nederland. Zo worden er onder andere veel zonnepanelen en windturbines geplaatst op velden, wateren en daken. Naast zonne- en windenergie kunt u ook energie opwekken door middel van waterkracht en biomassa. Om helemaal onafhankelijk van het net te worden, kunt u een energieopslagsysteem aanschaffen, waarmee u al uw opgewekte energie kunt opslaan om later te gebruiken.
Wilt u meer weten? Lees dan ons artikel: Duurzamer leven: hoe doet u dat?
Noodverordening hernieuwbare energie
In de noodverordening hernieuwbare energie, worden tijdelijke regels en maatregelen over hernieuwbare energie die door de overheid worden ingevoerd. Dit wordt gedaan zodat het gebruik en de productie van energie snel verhoogd kunnen worden. Maatregelen die in deze noodverordening kunnen staan, zijn bijvoorbeeld:
- Versnelling van vergunningen;
- Subsidies en financiële stimulansen;
- Verplichte quota;
- Verbod op fossiele brandstoffen;
- Investeringen in infrastructuur;
- Publieke voorlichting;
- Ondersteuning van onderzoek en innovatie.
Eind 2022 is de laatste noodverordening hernieuwbare energie gecommuniceerd. Deze richtlijn hernieuwbare energie geldt voor 18 maanden waarbij er op 30 juni 2024 een nieuwe noodverordening moet komen, of de noodverordening van 2022 moet worden verlengd. Uiteindelijk is ervoor gekozen om het document te verlengen. De meest recente versie kunt u hieronder inzien:
Noodverordening hernieuwbare energie 2024
energie opwekken met Energy Shift!
Wilt u ook energie opwekken met uw bedrijf en een groener en duurzamer Nederland creëren? Wij willen u graag helpen om dit te realiseren door uw stroomproblemen op te lossen met onze duurzame installaties: zonnepanelen en energieopslag. Wij nemen alles uit handen en vragen ook de beschikbare subsidies voor u aan. Neem voor meer informatie contact met ons op of ontvang nu een gratis adviesgesprek!
U kunt ook gebruikmaken van onze gratis zonnepanelen calculator en/of onze gratis accu calculator. Samen werken we aan een duurzamer Nederland!