Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)

Ex occaecat commodo ad consectetur adipisicing nisi magna officia velit exercitation enim fugiat elit veniam exercitation. Nostrud esse eu voluptate dolor est ullamco et nisi irure id dolor laboris nostrud. Eu laborum proident proident duis excepteur ullamco nulla consequat.

eia subsidie zonnepanelen accu

EIA

Investeringen zijn een goede manier om de hoge belastingdruk te verlagen. De Energie-investeringsaftrek (EIA) is in het leven geroepen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Energiebesparende bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA subsidie zijn opgenomen in de Energielijst die jaarlijks gepubliceerd wordt door de RVO. Zo mogen zonnepanelenbezitters 40% van de totale investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst.

Voor wie: Kleinverbruikers
Fiscaal voordeel: Eenmalig 40%

Meer over EIA
Meer over EIA
kia subsidie zonnepanelen accu

KIA

Naast EIA mag u de ‘gewone’ Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) toepassen. De KIA is in het leven geroepen om het investeren in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Door middel van deze regeling kunt u tot maximaal 28% van uw investering extra aftrekken van uw winst.

Voor wie: Kleinverbruikers
Fiscaal voordeel: Maximaal 28%

Meer over KIA
Meer over KIA
isde subsidie zonnepanelen accu

ISDE

Verduurzaam uw productieproces of gebouw met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Let op: vanaf 2024 is er geen ISDE-subsidie meer voor zonnepanelen.

Voor wie: Kleinverbruikers
Subsidie: Eenmalig 12,5 cent per geïnstalleerde Wattpiek

 

Meer over ISDE
Meer over ISDE
salderen zonnepanelen accu

Salderen

Salderen: de dagen dat u meer energie met zonnepanelen opwekt dan u verbruikt, worden verrekend met de dagen dat u minder opwekt dan verbruikt.

Het nieuwe kabinet wil de salderingsregeling per 1 januari 2027 afschaffen. Dit moet eerst nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Er is niet zeker of dit gaat lukken omdat de nieuwe coalitie in de Eerste kamer op dit moment nog niet uit meerderheid bestaat. Klik hier voor meer informatie.

Voor wie: Kleinverbruikers

Meer over salderen
Meer over salderen
sde++ subsidie zonnepanelen accu

SDE++

Met de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++) stimuleert de overheid duurzame energieproductie en CO2-reductie. Met zonnepanelen ontvangt u voor een periode van 15 jaar een vergoeding per opgewekte kWh. Zonnepanelen in combinatie met subsidie vormen dus een interessante business case voor ondernemers.

Jaarlijks is er een beperkte tijd om SDE++subsidie aan te vragen. Wij kunnen de subsidie gratis voor u aanvragen. Met een subsidie-beschikking zit u nog nergens aan vast.

Voor wie: Grootverbruikers
Subsidie: 15 jaar lang subsidie per opgewekte kWh zonne-energie

Meer over SDE++
Meer over SDE++

Rabo MKB Duurzaamheidsbijdrage

Als u drie jaar of langer klant bent bij Rabobank, kunt u gebruikmaken van de Rabo MKB Duurzaamheidsbijdrage. Bij deze subsidie kunt u eenmalig 12,5% op het factuurbedrag van uw duurzame investering, terugvragen.

Dit kan tot wel €10.000. Er wordt €50 miljoen ter beschikking gesteld om dit te financieren. De subsidie duurt tot 31-12-2025, of wanneer de grens van €50 miljoen is bereikt.

Voor wie: Kleinverbruikers en Grootverbruikers

Subsidie: Eenmalig 12,5%

Meer over Rabo MKB subsidie
Meer over Rabo MKB subsidie

Veelgestelde vragen over subsidies

Subsidieaanvragen gaan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). U kunt hier zelf subsidies aanvragen. Wij kunnen u het aanvragen en afhandelen van subsidies ook uit handen nemen. Energy Shift heeft hierover alle kennis in huis. En een aanvraag doen wij gratis en vrijblijvend.

Ja. U vraagt bijvoorbeeld SDE++-subsidie aan voor een installatie van 1.500 zonnepanelen, maar later blijkt dat u er maar 1.350 kwijt kunt? Dat is geen enkel probleem. Uw subsidie is afhankelijk van de door u opgewekte energie (in kWh).

(Het komt zelfs voor dat er helemaal geen gebruik wordt gemaakt van toegekende subsidies. Het is zonde van het gereserveerde bedrag, die iemand anders had kunnen gebruiken. Maar u zit nergens aan vast als u subsidie aanvraagt.)

Wel het rendement van zonnepanelen en energieopslag, maar zonder de investering én zonder aanspraak te maken op het leencapaciteit van uw onderneming. Dat is mogelijk! Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een leaseconstructie. Ook werken we samen met een duurzame financierder die bereid is voor u te investeren. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Dat klopt. De overheid voert regelmatig wijzigingen door in de beschikbare subsidies en belastingvoordelen voor zonnepaneleninstallaties. Zo is ‘MIA/Vamil’ niet langer geldig voor zonnepanelen. De ‘BIK-regeling’ is eind 2021 opgeheven en de ‘ISDE’ eind 2023. De bekende ‘Jonge Landbouwers subsidie’ is overgegaan in een nieuwe subsidie (EHF), die niet langer gebruikt kan worden voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Een andere bekende, ‘Asbest eraf! Zon erop’ is ook niet meer landelijk beschikbaar. Het kan zijn dat uw gemeente of provincie hier nog wel subsidie voor verleent.

Deze vraag krijgen we bijna dagelijks en dat begrijpen we. Toch is er soms onterecht veel aandacht voor de terugverdientijd. De terugverdientijd zegt namelijk niets over het rendement van uw investering. Een langere terugverdientijd betekent niet dat er sprake is van een lager rendement. En het uiteindelijke rendement is uiteindelijk belangrijker. Bij al onze offertes berekenen wij voor u een eerlijke terugverdientijd, waarbij we rekening houden met veroudering en onderhoud. Let dus bij uw investering naar de terugverdientijd, die moet redelijk zijn, maar kijk vooral naar het rendement op de lange termijn.

Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image