Salderen betekenis: wat is salderen?
Salderen is een term die vaak gebruikt wordt als je het hebt over zonnepanelen en duurzame energie. Maar wat is salderen en hoe werkt salderen bij zonnepanelen?
Salderen is een term die vaak gebruikt wordt als we het hebben over zonnepanelen en duurzame energie. Ook komen salderen en de salderingsregeling vaak in het nieuws, omdat er plannen waren om deze regeling af te schaffen. Voor kleinverbruikers is salderen erg gunstig. Hoewel de salderingsregeling tot nu toe standhoudt, is er geen garantie dat dit altijd zo zal blijven. Daarom is het, kijkende naar de toekomst, steeds gunstiger om te investeren in een accu. Salderen betekenis: wij leggen het voor u uit!
Lees meer over de laatste ontwikkelingen rondom de salderingsregeling in ons artikel: Afbouw salderingsregeling van de baan, wat zijn de gevolgen?
Wat is salderen? – salderen betekenis
Voor wie nog onbekend is met zonnepanelen en salderen, is de vraag ‘hoe werkt salderen?’ relevant. Mocht u als kleinverbruiker (aansluiting van maximaal 3 x 80A) willen investeren in zonnepanelen, moet u weten wat salderen betekent en hoe dit precies werkt.
Salderen is het proces waarbij u opgewekte energie die niet direct wordt gebruikt, terugleverd aan het elektriciteitsnet, en die op een ander moment weer van het net afhaalt. Het elektriciteitsnet dient als een soort accu waar u uw overschot aan stroom teruglevert/opslaat/vanaf haalt. U krijgt dezelfde prijs voor stroom die u teruglevert, als wat u betaalt voor stroom die u van het elektriciteitsnet afhaalt (als u meer stroom nodig hebt dan u op dat moment opwekt met zonnepanelen).
Voorbeeld: als u in een jaar tijd 50.000 kWh energie aan het net levert, en u ook 50.000 kWh energie van het net afhaalt, dan worden die tegen elkaar gesaldeerd/weggestreept en staat de teller op 0. Zowel de teruggeleverde stroom als de opgenomen stroom worden dus met elkaar verrekend. In de avond, of in de winter als de zon niet schijnt zal u minder stroom opwekken, maar wel stroom nodig hebben. Op die momenten haalt u stroom van het net.
Veel verbruikers maken daarom de keuze om te investeren in zonnepanelen en/of andere duurzame energieopwekkingsproducten. Als verbruiker kunt u mede hierdoor de transitie naar een duurzame energievoorziening stimuleren. Salderen is alleen voor de kleinverbruikers. Voor grootverbruikers zijn er subdisies beschikbaar, zoals de SDE++-subsidie.
De salderingsregeling voor zonnepanelen is in 2004 ingevoerd. Vóór de invoering van deze regeling werd salderen al zonder wettelijke basis praktisch gerealiseerd. We hadden toen allemaal oude meters die terugdraaien als een verbruiker elektriciteit aan het net levert.
Wilt u meer weten over zonnepanelen? Lees dan ons artikel: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Terugleververgoeding
Als een verbruiker in een jaar tijd méér energie aan het net levert dan hij in dat jaar van het net afhaalt, ontvangt deze een terugleververgoeding van de energieleverancier. Mocht u dus meer energie opwekken dan u nodig hebt, dan krijgt u hier een vergoeding voor. De terugleververgoeding is in de meeste gevallen laag. Daarom kiezen kleinverbruikers ervoor om precies voldoende zonnepanelen op hun daken te leggen om hun eigen verbruik op te wekken. Mocht de salderingsregeling verdwijnen, dan wordt het voor kleinverbruikers interessant om meer zonnepanelen aan te schaffen en in combinatie met een accu de regie in eigen handen nemen.
Het proces van salderen
Als u dit ingewikkeld vond: bekijk dan onderstaande afbeelding voor een duidelijke weergave hoe salderen in elkaar zit.
Als u als verbruiker zonnepanelen hebt, wordt de opgewekte stroom door middel van een omvormer omgezet in bruikbare stroom. Deze bruikbare stroom gaat vervolgens naar de meterkast, waarna u het kunt gebruiken. Als u meer stroom opwekt dan nodig (overschot van zonnepanelen), levert u het overschot terug aan het net (de netleverancier). Heeft u extra stroom nodig, dan haalt u die weer uit het net. U bent dan aan het salderen. Heeft u aan het einde van het jaar meer stroom teruggeleverd dan uit het net gehaald, dan krijgt u een ‘terugleververgoeding’, die wordt verrekend op uw stroomrekening.
Wilt u meer weten over omvormers? Lees dan ons artikel: Welke omvormer zonnepanelen? Keuzes op een rij gezet.
Voordelen salderen
Naast de punten die we hierboven hebben besproken, heeft salderen nog meer voordelen. Mocht u twijfelen over het aanschaffen van zonnepanelen, kunnen deze voordelen u wellicht overtuigen:
- U wekt zelf uw eigen energie op;
- Als u meer energie opwekt dan u verbruikt, lever u die terug aan het net;
- Door zonnepanelen bespaart u financieel en verdient u op de lange termijn zelfs geld;
- Door zonnepanelen draagt u een steentje bij aan duurzame energie en een groenere wereld;
- Door duurzamer te worden groeit het imago van uw bedrijf positief;
- Met zonnepanelen bent u onafhankelijker van het energienet;
- Door zonnepanelen kan er een verhoging ontstaan van bewuste keuzes met betrekking tot energieconsumptie en -besparing.
Wilt u als bedrijf verduurzamen en hier meer informatie over? Lees dan ons artikel: Zonnepanelen MKB.
Zonnepanelen en accu’s voor grootverbruikers
Voor zowel kleinverbruikers als grootverbruikers zijn zonnepanelen een goede keuze. Doordat bedrijven veel energie nodig hebben, kunnen ze deze voordelig en duurzaam zelf opwekken.
Heeft u al zonnepanelen en bent u toe aan een volgende stap? Met de aanschaf van een accu word u nog onafhankelijker. Heeft u interesse in zonnepanelen of een accu? Informeer vrijblijvend met Energy Shift via onze website en vraag een gratis adviesgesprek aan. Daarnaast kunt u gratis gebruik maken van onze gratis zonnepanelen-calculator en onze gratis accu-calculator.