Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
Omvormers
12 april 2024

Welke omvormer zonnepanelen? Keuzes op een rij gezet

De vraag: ‘welke omvormer zonnepanelen?’ komt daarbij vaak aan bod. Er zijn namelijk verschillende omvormers waar u uit kunt kiezen.

Omvormers

Bij interesse in zonnepanelen is het handig om te weten hoe het systeem functioneert, wat er allemaal geregeld moet worden, en wat een omvormer precies doet. De vraag: ‘welke omvormer zonnepanelen?’ komt daarbij vaak aan bod. Er zijn namelijk verschillende omvormers waar u uit kunt kiezen. Welke omvormer past het beste bij uw wensen, zonnepanelen en dak? Wij leggen dit uitgebreid aan u uit. Daarnaast bespreken we ook kort wat een omvormer is.

Wat doet een omvormer?

Stroom omvormen

Een omvormer is een onmisbaar apparaat voor het opwekken en gebruiken van zonne-energie. Zonnepanelen produceren gelijkstroom. De omvormer zorgt ervoor dat deze gelijkstroom (DC) wordt omgezet naar wisselstroom (AC). Dit maakt het mogelijk om stroom aan het net te leveren of zelf te gebruiken. 

Optimalisatie en monitoring

Ook zorgt een omvormer voor de optimalisatie van de energieproductie. Ze passen zich aan de intensiteit van het zonlicht en aan eventuele schaduwvorming. Zo kunnen ze de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit maximaliseren. Veel omvormers bieden daarnaast de mogelijkheid om de prestaties van de zonnepanelen te monitoren. Dit kun u op verschillende manieren doen, afhankelijk per type omvormer. Zo kunt u lokaal via de display op de omvormer zelf alles inzien, of op een app op uw telefoon of computer. 

Beveiliging

Door middel van enkele veiligheidsfuncties beschermt de omvormer de installatie tegen overbelasting of kortsluiting. Het systeem wordt automatisch uitgeschakeld bij stroomuitval om gevaar voor elektriciens te vermijden. Een omvormer kan ook een kleine energieopslag zijn. Sommige omvormers bevatten namelijk batterijsystemen waarin het overschot aan opgewekte energie in opgeslagen kan worden.

Wilt u meer weten over omvormers? Lees dan ons artikel over de SolarEdge omvormers: Harde bewijzen voor verhoogde brandveiligheid SolarEdge.

Welke omvormer zonnepanelen?

Als u als bedrijf zonnepanelen gaat aanschaffen, kunt u kiezen uit verschillende omvormers. Omvormers kunnen verschillen in vermogen, uitvoering en kwaliteit van de geproduceerde wisselstroom.

Bij Energy Shift werken we enkel met de beste merken. Hieronder lichten we de twee merken uit waarmee wij werken:

SolarEdge omvormer

Een SolarEdge omvormer is uniek vanwege het gebruik van power optimizers. De power optimizers leiden tot een hogere opbrengst per zonnepaneel, vooral in schaduwrijke situaties of bij verschillende oriëntaties van de panelen. 

De SolarEdge omvormer is erg veilig. Het ontwerp bevat extra veiligheidsfuncties, zoals automatische uitschakeling op paneelniveau onder bepaalde omstandigheden, wat de brandveiligheid ten goede komt. De SolarEdge omvormers hebben een brede compatibiliteit aan zonnepanelen. Hierdoor zijn de omvormers een veelzijdige keuze die voor vele soorten zonne-energieprojecten bruikbaar is.

De SolarEdge omvormer is een uitstekende keuze voor locaties die complexe configuraties hebben.

Veiligheidskenmerken SolarEdge omvormer

SolarEdge onderscheidt zich van de zonne-energiemarkt door haar veiligheidskenmerken.

Aanraakveiligheid 

SolarEdge biedt een unieke veiligheidsfunctie voor de omvormers en power optimizers. Als de omvormer of het platform voor de monitoring constateert dat het systeem is uitgeschakeld of wanneer de AC-stroom wordt onderbroken, zorgt SafeDC™ ervoor dat dit opgelost wordt. SafeDC™ schakelt dan de spanning in het DC-circuit terug naar 1 Volt per optimizer.

Vlamboogdetectie

De SolarEdge omvormers hebben een geïntegreerde vlamboogdetectie. Een vlamboogvorming is een gevaar dat veel voorkomt in elektrische systemen. Hierbij reist de elektrische stroom door de lucht tussen twee gescheiden geleiders. Dit kan leiden tot zeer hoge temperaturen en uiteindelijk brand. Door de geïntegreerde vlamboogdetectie wordt het systeem meteen uitgeschakeld om eventuele schade en brandveiligheid te voorkomen.

Overige veiligheidsmaatregelen

Naast de bovenstaande veiligheidskernmerken bevatten de SolarEdge omvormers nog een aantal andere veiligheidsmaatregelen:

  • Overbelastingsbeveiliging & kortsluitbeveiliging: Deze beveiligingen beschermen tegen schade door te hoge stroomsterktes.
  • Temperatuurcontrole: de temperatuurcontrole monitort de temperatuur van de omvormer en past de werking aan om eventuele oververhitting te voorkomen.
  • Monitoring: SolarEdge heeft een goede monitoring en controle via een app. Hierdoor kunnen de eigenaren van de omvormers gemakkelijk zien hoe elk paneel presteert. Hierdoor kan er een snelle identificatie en oplossing worden gemaakt in het geval van problemen.

Wilt u meer informatie over SolarEdge? Lees dan ons artikel: SolarEdge wint Intersolar award met HD-wave.

Huawei omvormer

De Huawei omvormer staat bekend om het optimaliseren van de energieopbrengst. De omvormer heeft geavanceerde technologie, inclusief een AI-aangedreven optimalisatie. In tegenstelling tot de SolarEdge omvormers, zijn de Huawei omvormers seriegeschakeld. Dit betekent dat de zonnepanelen in een reeks (serie) met elkaar verbonden zijn. 

De Huawei omvormers hebben een geavanceerde monitoring- en beheertools. Hierdoor kunt u het uiterste uit hun installatie halen. De omvormers staan bekend om hun flexibele installatiescenario’s. Hierdoor zijn ze geschikt voor zowel kleine residentiële systemen als grote commerciële projecten.

De omvormers zijn duurzaam en bestand tegen diverse weersomstandigheden. Daarnaast biedt de Huawei omvormer een integratie met batterijsystemen voor energiebeheer.

Veiligheidskenmerken Huawei omvormer

Net als de SolarEdge omvormers bevatten de Huawei omvormers ook een aantal veiligheidskenmerken.

  • Bescherming overbelasting en kortsluiting: de omvormers van Huawei beschermen systemen tegen schade die kan ontstaan door te hoge elektrische belastingen en/of kortsluitingen.
  • Monitoring: door middel van de Huawei FusionSolar-app of het webplatform, kunt u gemakkelijk de status van de zonne-energiesystemen in real-time volgen. Ook kunnen de prestaties van individuele componenten gevolg worden. Hierdoor kan snel actie worden ondernomen bij eventuele problemen.
  • Temperatuurbeheersing: de systemen van de omvormers van Huawei bevatten functies voor temperatuurmonitoring en de beheersing om oververhitting te voorkomen. 

Naast de bovenstaande merken zijn er nog diverse andere merken die omvormers aanbieden. Zo zijn er de: Growatt omvormer, Goodwe omvormer en de Enphase micro omvormer. Echter adviseert Energy Shift de bovenstaande uitgelichte twee merken aan, wij hebben hier goede ervaringen mee.

Raadpleeg een professional!

Zoals u hebt kunnen lezen, heeft elke omvormer zijn eigen kenmerken en voordelen. Overweeg welke eigenschappen voor u het belangrijkst zijn en welke relevant zijn voor uw situatie. Energy Shift adviseert u om een professional in te schakelen voor advies en begeleiding bij het maken van deze keuze. Bent u een grootverbruiker en heeft u een bedrijf dat wil verduurzamen? Dan bent u bij Energy Shift aan het juiste adres!

Neem vrijblijvend contact op of plan een gratis adviesgesprek in!

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image