Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
Boederij zonnepanelen
19 april 2024

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Zonnepanelen zijn een duurzaam verdienmodel waarbij u duurzame energie opwekt door middel van de zon. Als u geïnteresseerd bent in het aanschaffen van zonnepanelen voor uw bedrijf, is het verstandig om u te verdiepen in het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft.

Boederij zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een duurzaam verdienmodel waarbij u duurzame energie opwekt door middel van de zon. Als u geïnteresseerd bent in het aanschaffen van zonnepanelen voor uw bedrijf, is het verstandig om u te verdiepen in het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft. De vraag ‘hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ wordt dus ook uitgebreid besproken in ons artikel.

Wilt u weten hoeveel zonnepanelen kosten? Lees dan ons informatieve artikel: Wat kost een zonnepaneel?

Aantal zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, hangt voor de kleinverbruiker af van het jaarlijkse energieverbruik en uw dakoppervlak. Als grootverbruiker kunt u er meestal het beste voor kiezen om uw volledige dakoppervlak vol te leggen met zonnepanelen. 

Met een accu kunt u het overschot aan stroom gemakkelijk opslaan. Bij de dagen met minder zonlicht en u stroom van het net zou moeten afhalen, kunt u deze uit uw accu halen. Zo bent u minder afhankelijk van het energienet en gebruikt u alleen uw eigen opgewekte stroom. Ook kunt u het overschot aan stroom verkopen aan het net (energiemanagement systeem).

Zonnepanelen berekenen

Het benodigde aantal zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. De berekening hiervoor verschilt tussen groot- en kleinverbruikers:

Kleinverbruikers (t/m 3x80A):

Traditioneel gezien leggen kleinverbruikers precies voldoende zonnepanelen op het dak om hun jaarverbruik op te wekken. Dit is in verband met de salderingsregeling. Aangezien de salderingsregeling waarschijnlijk gaat afbouwen, en de terugleververgoeding bij een overschot aan opgewekte stroom veel gunstiger is dan een aantal jaar geleden, adviseert Energy Shift om meer PV te installeren.

De zonnepanelen kunnen daarbij gecombineerd worden met een accu. Hierdoor kunt u gemakkelijk uw overschot aan stroom opslaan en later gebruiken. Zo gebruikt u uw eigen energie ook als de zon niet schijnt.

Berekening kleinverbruikers:

  • Jaarlijks energieverbruik > de hoeveelheid elektriciteit die u jaarlijks verbruikt. Mocht u deze niet weten, kunt u deze vinden op uw elektriciteitsrekening. 
  • Opbrengst zonnepaneel > de efficiëntie van het paneel is afhankelijk van het type zonnepaneel, de locatie (zie hieronder), hoeveel zonlicht het opvangt en hoe vakkundig het is geïnstalleerd. .
  • Locatie > geografische ligging, de hellingshoek van het dak en of er schaduw valt op de plek waar de zonnepanelen geplaatst worden.

Energiedoelstellingen > Wat zijn uw doelstellingen met de zonnepanelen? Wilt u uw volledige energieverbruik dekken, slechts een deel ervan?

Voor de berekening van grootverbruikers wordt er niet gekeken naar het jaarverbruik, maar meer naar het dakoppervlak en hoeveel ruimte er beschikbaar is voor de zonnepanelen. Grootverbruikers willen meer energie opwekken dan hun jaarlijkse energieverbruik.

Grootverbruikers (groter dan 3x80A):

Grootverbruikers installeren zo veel mogelijk zonnepanelen op hun daken, mede vanwege de SDE-subsidie en de mogelijkheid om veel stroom van het net af te halen en aan het net terug te leveren. Combineert u dat met een accu, dan gaat uw systeem volautomatisch met energie handelen op de energiemarkt.

Aantal zonnepanelen zelf berekenen 

Aan de hand van de bovenstaande factoren kunt u zelf inschatten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft als kleinverbruiker. De berekening ziet er dan als volgt uit:

  1. Bepaal uw gewenste energieopwek in kilowattuur (kWh);
  2. Maak een inschatting van de gemiddelde jaarlijkse opbrengst van een zonnepaneel in uw regio in kWh. Dit varieert per locatie in Nederland, maar u kunt uitgaan van 0.85 kWh per Wp (Wattpiek) per jaar;
  3. Uw jaarlijkse energieverbruik deelt u daarna door uw geschatte jaarlijkse opbrengst;
  4. Deel de totale capaciteit door de capaciteit van een zonnepaneel, bijvoorbeeld 400 Wp per zonnepaneel

Voorbeeldberekeningen:

Stel u heeft een jaarverbruik van 100.000 kWh en u wilt 150.000 kWh opwekken.

Dan heeft u (150.000 / 0,85 / 400) zo’n 400 zonnepanelen nodig.

Stel u heeft 2.000 m2 dak, en een zonnepaneel van 400 Wp kost 1,8 m2 per paneel. Er passen dan 1.110 zonnepanelen op uw dak, en u wekt daar jaarlijks (1110 x 400 x 0,85) 377.400 kWh zonne-energie mee op.

Gratis zonnepanelen calculator

Wilt u verduurzamen met uw bedrijf? Gebruik dan gratis onze zonnepanelen calculator. U berekent eenvoudig en snel, hoeveel zonnepanelen interessant zijn voor uw situatie. Wilt u liever direct iemand spreken en geadviseerd worden? Plan dan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in!

Gratis accu calculator

Naast een zonnepanelen calculator biedt Energy Shift ook een gratis accu calculator aan. Voor bedrijven is een accu een zeer gunstige investering. Bij een overschot aan opgewekte stroom door middel van zonnepanelen, slaat u deze eenvoudig op in een accu. Hierdoor kunt u het overschot aan stroom verkopen aan het net, of gebruiken als uw zonnepanelen minder stroom opwekken (bijvoorbeeld in de winter).  U bent zo niet afhankelijk van het energienet en wekt en gebruikt uw eigen stroom.

Wilt u weten of een accu voordelig is in uw situatie? Gebruik dan onze gratis accu calculator. Ook kunt u vrijblijvend een gratis adviesgesprek inplannen. 

FAQ (frequently asked questions):

De hoeveelheid kWh die een zonnepaneel opwekt verschilt enorm per dag, per locatie en per installatie. De gemiddelde capaciteit van een zonnepaneel in Nederland is normaal gesproken 0,85 kWh per Wp per jaar. Een paneel met een vermogen van 400 Wp wekt in Nederland dus gemiddeld genomen 340 kWh per jaar op. Omdat wij alleen met materialen van de hoogste kwaliteit werken, dikke kabels gebruiken en veel aandacht besteden aan een zorgvuldige installatie, is bij ons het gemiddelde meestal tussen de 0,90 tot 0,95 kWh/Wp. Een betere installatie levert uiteraard ook een hoger rendement op.

Zonnepanelen gaan over het algemeen lang mee, met een levensduur van ongeveer 25 tot 30 jaar. Deze is afhankelijk van de kwaliteit van de panelen en de installateur. De meeste fabrikanten geven een productgarantie van 10 tot 25 jaar.

Het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft, hangt af van uw energieverbruik. Ook moet u vaststellen wat uw doel is. Wilt u een deel of het volledige verbruik dekken? Of wilt u meer opwekken zodat u de stroom kunt opslaan in een accu en later kunt gebruiken?

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image