Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
20 juli 2016

Wat kost een zonnepaneel?

Vaak wordt door klanten gevraagd “Wat kost een zonnepaneel?”. Mijn ervaring is dat deze vraag vaak wordt gesteld om offertes te kunnen vergelijken. Maar hoewel de vraag simpel lijkt is het antwoord toch wat complexer.

Vaak wordt door klanten gevraagd “Wat kost een zonnepaneel?”. Mijn ervaring is dat deze vraag vaak wordt gesteld om offertes te kunnen vergelijken. Maar hoewel de vraag simpel lijkt is het antwoord toch wat complexer.

Want wat versta je onder een zonnepaneel? Gaat dit alleen om het zonnepaneel of is dit inclusief de omvormer. Of bedoelen ze hiermee misschien wel de hele installatie, inclusief het aansluiten van de installatie op de meterkast?

Zonnepaneel of zonnepanelen installatie

Zoals je zult begrijpen is de prijs van een hele installatie uiteraard hoger dan alleen de prijs van een enkel zonnepaneel. Daarnaast speelt de grootte van de installatie ook nog een rol bij het beantwoorden van de vraag “Wat kost een zonnepaneel?”. Wij verkopen alleen volledige installaties, dus inclusief alle materiaal en het aansluiten van de installatie op de meterkast. Hierdoor zal onze prijs van een zonnepaneel hoger zijn dan die van een aanbieder die alleen de zonnepanelen en de omvormers verkoopt zonder aansluiting op de meterkast.

Wat kost een zonnepaneel?

Op de vraag “Wat kost een zonnepaneel? wordt vaak geantwoord met een zogenaamde Wp prijs. Dit is de prijs van de installatie gedeeld door het totale vermogen van de installatie. Deze Wp prijs wordt ook gebruikt om offertes te kunnen vergelijken. Het gevaar van het vergelijken van offertes op basis van de Wp prijs is dat er appels met peren worden vergeleken. Het is hetzelfde als je een auto koopt en kijkt naar de prijs per kg. Dit zegt namelijk ook niets over de kwaliteit, rijeigenschappen en eventuele accessoires van een auto.

Prijs per Wp of kWh

Een Wp prijs van een zonnepaneel zegt ook niets over de kwaliteit, garanties en opbrengst van de installatie. De ene installatie levert namelijk meer kWh op dan een andere installatie en heeft bijvoorbeeld betere garantievoorwaarden dan de andere. Dus het zou beter zijn om te praten over een prijs per op te wekken kWh. Dit is de totale prijs van een installatie gedeeld door de verwachtte op te wekken stroom in bijvoorbeeld 25 jaar. Hierbij is natuurlijk wel van belang dat de te verwachtte stroomopbrengst is berekend voor uw eigen situatie en het type zonnepaneel en omvormer dat u wilt aanschaffen. Om dit te berekenen kan gebruikt worden gemaakt van speciale software zoals PVSol. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat u kijkt wat er wel en niet is verwerkt in de prijs voor de installatie. Wilt u meer weten over de opbrengst van zonnepanelen? Lees het artikel “Opbrengst zonnepanelen”.

Gratis Zonnepanelen calculator

De vraag “Wat kost een zonnepaneel?” kan niet dus zo eenvoudig worden beantwoord. Wilt u weten wat een zonnepanelen installatie in uw situatie kost? Laat een gratis berekening uitvoeren.

Schrijver: Theo Hartgers, oprichter en eigenaar Zonnepanelen op het dak BV

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image