Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
7 maart 2024

Zonnepanelen aanmelden: wat moet u doen?

Zonnepanelen hebben de Nederlandse markt veroverd. Maar hoe moet u zonnepanelen precies aanmelden en waarom moet dit?

Zonnepanelen hebben de Nederlandse markt veroverd en zich snel ontwikkeld gedurende de jaren. Een zonnepaneel is een zeer effectieve manier om duurzame energie op te wekken. Voornamelijk voor MKB-bedrijven en in de agrarische sector is dit, mede door de aanschaf van een accu, een handige vorm van energiemanagement. Hierdoor werken ze mee aan een duurzaam Nederland. Dit biedt vele voordelen, vooral omdat deze grote bedrijven zelf veel stroom verbruiken.

Ook particulieren hebben steeds meer zonnepanelen op hun daken liggen. Hierdoor is de vraag naar het product groot, en daardoor informatie ook. Mocht u zonnepanelen willen aanschaffen, zullen er eventueel vele vragen bij u opkomen. Dan heeft u, u vast ook afgevraagd hoe u zonnepanelen moet aanmelden. Deze vraag gaan we uitgebreid met jou bespreken in dit artikel.

Bent u benieuwd welke projecten wij allemaal al hebben volbracht in de agrarische sector of bij MKB-bedrijven? Bekijk dan onze pagina: projecten

Waarom moet u uw zonnepanelen aanmelden?

In Nederland moet u uw zonnepanelen aanmelden nadat deze geïnstalleerd zijn. Er zijn verschillende redenen waarom u uw zonnepanelen moet aanmelden in Nederland.

U moet uw zonnepanelen aanmelden voor de volgende redenen:

  • Netwerk en stabiliteit > door uw zonnepanelen aan te melden, krijgen netbeheerders een duidelijk beeld van waar en hoeveel elektriciteit er wordt teruggekeerd aan het net. Hierdoor kan eventuele overbelasting worden voorkomen. 
  • Verrekenen van teruggeleverde energie > als u uw zonnepanelen aanmeldt krijgt u een correcte compensatie voor de elektriciteit die u teruglevert aan het net (salderen).
  • Wettelijke verplichting > het is wettelijk verplicht in Nederland om u zonnepanelen aan te melden. Dit doet u bij de netbeheerder. Hierdoor wordt de veiligheid van alle gebruikers, en een betrouwbaar elektriciteitsnetwerk gewaarborgd.
  • Toegang tot subsidies > het is in sommige gevallen nodig om uw zonnepanelen officieel te registreren bij bepaalde subsidies of regelingen. Hierdoor komt u in aanmerking voor eventuele financiële voordelen.
  • Informatievoorziening voor noodgevallen > doordat u uw zonnepanelen aanmeldt, hebben netbeheerders informatie over alle energiebronnen in het netwerk. Hierdoor kunt u meteen handelen in het geval van een storing of noodsituatie. 
  • Meterwissel of -controle > na de aanmelding van zonnepanelen kan er gecontroleerd worden of uw huidige elektriciteitsmeter geschikt is om stroom terug te leveren. Er kan daarna eventueel een slimme meter worden geïnstalleerd. Deze meet het verbruik en de teruglevering nauwkeurig.

Hoe moet u uw zonnepanelen aanmelden?

Zonnepanelen aanmelden zal voor vele geen dagelijkse klus zijn, en daarom is de kennis daarin niet optimaal. Hieronder staat een stappenplan hoe u uw zonnepanelen kunt aanmelden:

Stap 1: controleer uw netbeheerder

Elke regio in Nederland heeft een eigen netbeheerder. Daarom is het handig om van tevoren te weten wie uw netbeheerder is. Dit kunt u vinden op de website van Energie Data Services Nederland (EDSN). U vult hier uw postcode en huisnummer in.

Stap 2: aanmelden zonnepanelen netbeheerder

As u weet wie uw netbeheerder is, en de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, moet u deze aanmelden bij u netbeheerder. Dit kunt u doen via de website: https://www.energieleveren.nl. Deze website is een gezamenlijk initiatief van regionale netbeheerders.  

Stap 3: Verzamel de benodigde informatie

Voordat u uw zonnepanelen gaat aanmelden, moet u alle benodigde informatie verzamelen. Deze informatie kan gaan over het totale aantal panelen, opgestelde vermogen (in kWp) en type omvormer.

Stap 4: aanmelden via aanmeldportaal

Ga naar de website van Energie Leveren en vul alle benodigde gegevens in om u aan te melden. Hiervoor moet u uw postcode, huisnummer, laatste 6 tekens van u meternummer. Volg daarna de aangegeven instructies op de website om uw aanmelding te volbrengen.

Stap 5: bevestiging en een mogelijke meterwissel

De netbeheerder controleert of uw huidige elektriciteitsmeter geschikt is voor teruglevering nadat u de aanmelding hebt volbracht. De meter kan vervangen worden mocht dit niet het geval zijn. De meter wordt dan vervangen met een slimme meter. De netbeheerder zal dit met u communiceren.

Stap 6: U energieleverancier informeren

U kunt na het aanmelden van de zonnepanelen eventueel ook uw energieleverancier informeren. Dit is niet altijd noodzakelijk, maar is wel handig om te doen. Dit is belangrijk voor de verrekening van de teruggeleverde energie.

Neem vrijblijvend contact op!

Energy Shift is de perfecte oplossing op het gebied van duurzame energie. Wij helpen ondernemers een duurzame en voorspelbare toekomst te realiseren door de kracht van de zon.

Heeft u interesse in zonnepanelen en/of energiemanagementsystemen, of wilt u hier meer informatie over? Neem dan vrijblijvend contact op via onze contactpagina!

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image