Energy Shift spreekt op 18 juni op het Achter de Meter event in Barneveld
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
Salderen stopt
17 mei 2024

Salderen stopt: besluit nieuw kabinet

Na maandenlang overleg is het kabinet eindelijk rond. PVV, NSC, VVD en BBB publiceerden onlangs een bijlage met budgettaire punten. Daarin werd ook de salderingsregeling genoemd, die eerder zou worden afgebouwd, maar later door de Eerste Kamer van de baan werd geveegd.

Salderen stopt

Na maandenlang overleg is het kabinet eindelijk rond. PVV, NSC, VVD en BBB publiceerden onlangs een bijlage met budgettaire punten. Daarin werd ook de salderingsregeling genoemd, die eerder zou worden afgebouwd, maar later door de Eerste Kamer van de baan werd geveegd. Het nieuwe kabinet wil dat salderen stopt, per 1 januari 2027. Aangezien de afbouw van de baan was, komt dit als een klap voor veel installateurs en fabrikanten. Naast de salderingsregeling wil het nieuwe kabinet ook dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 niet verplicht wordt.

Salderen afbouw

Een tijd geleden werd het wetsvoorstel van minister Jetten om de salderingsregeling per 1 januari 2025 af te bouwen, verworpen door de tegenstemmen van BBB en GroenLinks-PvdA. BBB stemde tegen omdat in hun verkiezingsprogramma stond dat zij de afschaffing van salderen wilden uitstellen tot ten minste 2030. Door het plan om de salderingsregeling niet geleidelijk af te bouwen, maar per 2027 meteen stop te zetten, blijven de terugleverkosten tot 2027 hetzelfde.

Veel energiebedrijven hebben, doordat het afbouwvoorstel voor de salderingsregeling is weggestemd, de afgelopen maanden vaste terugleverkosten aangekondigd. Dit om de voor hen oplopende kosten van de salderingsregeling te compenseren.

Lees hier meer over het wetsvoorstel van de afbouw van de salderingsregeling: Afbouw salderingsregeling is van de baan, wat zijn de gevolgen?

Waarom wordt salderen afgeschaft?

Omdat het voorstel van minister Jetten om salderen af te bouwen werd weggestemd, moest het nieuwe kabinet een oplossing zoeken voor financiële dekking van het gat in de begroting. Het behoud van de salderingsregeling kost de rijksoverheid in de periode tot en met 2031, 2,8 miljard euro. Het nieuwe kabinet heeft daarom besloten om het gat te dichten door de salderingsregeling vanaf 2027 volledig te schrappen.

Echter moet de afschaffing van het salderen eerst nog door zowel de Tweede als de Eerste kamer worden goedgekeurd. Er is niet zeker of dit gaat lukken omdat de nieuwe coalitie in de Eerste kamer op dit moment nog niet uit meerderheid bestaat.

Wilt u meer weten over salderen? Lees dan ons artikel: Salderen betekenis: wat is salderen?

Salderen zonnepanelen stopt: wat is de oplossing?

Een energieopslagsysteem voor bedrijven die in duurzame energie hebben geïnvesteerd, is een handige oplossing nu er een eind begint te komen aan de salderingsregeling. U kunt gemakkelijk uw energie opslaan in een accu, waardoor u onafhankelijk bent van het net en alleen uw eigen energie verbruikt. Daarnaast kunt u overtollige energie verkopen aan het net wanneer de stroomprijzen gunstig zijn. Energy Shift bespreekt graag de mogelijkheden voor uw bedrijf! Neem contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek in. Daarnaast kunt u ook gebruikmaken van onze gratis accu-calculator.

Bron: Solar Magazine

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image