Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
Zonnepanelen overzicht
22 mei 2024

Subsidie zonnepanelen zakelijk

Als u als bedrijf wilt verduurzamen, kunt u kiezen uit diverse subsidies. Deze subsidies helpen u om duurzaam te investeren in uw bedrijf, wat de kosten verlaagt. Hoe u in aanmerking komt voor deze subsidies en welke soorten er zijn, leest u verder in ons artikel.

Zonnepanelen overzicht

Als u als bedrijf wilt verduurzamen, kunt u kiezen uit diverse subsidies. Deze subsidie zonnepanelen zakelijk helpen u om duurzaam te investeren in uw bedrijf, wat de kosten verlaagt. De reden waarom deze subsidies er zijn, is omdat de overheid ondernemers wil stimuleren om te investeren in duurzaamheid. Op deze manier kunt u uw investering financieel nog aantrekkelijker maken. Hoe u in aanmerking komt voor deze subsidies en welke soorten er zijn, leest u verder in ons artikel.

Soorten zonnepanelen zakelijk subsidie

De energie-Investeringsaftrek subsidie (EIA)

Met een EIA-subsidie kunnen bedrijven een deel van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Deze subsidie is vooral bestemd voor kleinverbruikers. Voor de duurzame investeringen (zoals zonnepanelen) kunnen de bedrijven die gebruikmaken van deze subsidie zakelijke zonnepanelen eenmalig 40 tot 45% investeringskosten aftrekken (fiscaal voordeel). Dit verlaagt de fiscale winst van het bedrijf, wat leidt tot een besparing op de vennootschapsbelasting. De energiebesparende bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA-subsidie zijn opgenomen in de Energielijst die jaarlijks gepubliceerd wordt door de RVO.  

Wilt u meer weten over de EIA-subsidie? Lees dan ons artikel: Energie investeringsaftrek (EIA) aantrekkelijker voor zonnepanelen door verlaagde ondergrens.

EIA subsidie

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek subsidie (KIA)

De KIA-subsidie is een extra aftrekpost die beschikbaar is voor kleinverbruikers inclusief zonne-energiesystemen. Deze subsidie is bedoeld om kleinere ondernemers aan te moedigen te investeren in duurzame producten. Met deze subsidie kunt u tot maximaal 28% van uw investering in zakelijke zonnepanelen extra aftrekken van uw winst.

KIA subsidie

Salderen subsidie

De salderen subsidie is de bekendste subsidie en zal dus vast iedereen ook kennen. Met salderen kunt u op de dagen dat u meer energie met uw zonnepanelen opwekt, dan dat u verbruikt. Als u uw overtollige energie aan het net levert, wordt dit verrekend met de dagen waarop u minder opwekt dan verbruikt. Vooral kleinverbruikers komen in aanmerking van deze regeling.

Hoewel het kabinet plannen had om de salderingsregeling af te schaffen, is deze afbouw momenteel van de baan, maar dit kan in de toekomst veranderen.

Wilt u meer weten over salderen? Lees dan ons artikel: Salderen betekenis: wat is salderen?

Salderen subsidie

Stimulering duurzame energieproductie subsidie SDE++

Met de SDE++-subsidie wil de overheid duurzame energieproductie en CO2-reductie stimuleren. Als u in het bezit bent van zonnepanelen, ontvangt u voor een periode van 15 jaar een vergoeding per opgewekte kWh. De SDE++ subsidie is voor grootverbruikers.

SDE subsidie zonnepanelen zakelijk aanvragen

Heeft u interesse in een SDE++ subsidie? Dan vraagt u zich vast af hoe u deze moet aanvragen. Jaarlijks is er een beperkte tijd om de SDE subsidie zonnepanelen zakelijk aan te vragen. Als u kiest om te verduurzamen als bedrijf, en uw duurzame producten (zonnepanelen en/of energieopslag) bij Energy Shift aanschaft, vragen wij uw zonnepanelen zakelijk subsidie gratis voor u aan! Met een subsidie beschikking zit u nog nergens aan vast.

Wilt u meer weten over de SDE++-subsidie? Lees dan ons artikel: SDE ++- subsidie voor PVT-panelen: bespaar op gas.

SDE++ subsidie

Verlopen subsidie zakelijk zonnepanelen

Er zijn enkele subsidies die mogelijk ontbreken in ons artikel. Dit komt omdat deze subsidies al zijn verlopen. De overheid voert regelmatig wijzigingen door in de beschikbare subsidies en belastingvoordelen voor zonnepaneleninstallaties.

  1. MIA/Vamil: deze subsidie is niet langer geldig voor zonnepanelen;
  2. BIK-regeling: deze subsidie is eind 2021 opgeheven;
  3. ISDE-subsidie: deze subsidie is eind 2023 opgeheven;
  4. Jonge landbouwers subsidie: deze subsidie is overgegaan in een nieuwe subsidie: (EHF). EHF wordt niet langer gebruikt voor het aanschaf en installatie van zonnepanelen;
  5. Asbest eraf! Zon erop: is niet landelijk meer beschikbaar. Al kan het echter wel dat uw provincie hier nog subsidie voor verleent;
  6. ISDE: vanaf 2024 is er helaas geen ISDE-subsidie meer voor zonnepanelen.

Zelf subsidie aanvragen

Mocht u zelf uw zonnepanelen subsidie zakelijk willen aanvragen, kunt u dat doen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wilt u liever dat dit door een professioneel bedrijf wordt aangevraagd? Energy Shift neemt de subsidieaanvraag graag voor u uit handen. Wij hebben hier alle kennis over in huis en vragen uw zonnepanelen subsidie zakelijk gratis en vrijblijvend aan. 

Minder zonnepanelen leggen dan aanvraag subsidie

U kunt minder zonnepanelen leggen dan dat u heeft aangegeven bij de aanvraag van een betreffende zonnepanelen subsidie zakelijk. Heeft u bijvoorbeeld een SDE++ subsidie aangevraagd voor een installatie van 1.500 zonnepanelen maar later blijkt dat u er maar 1.350 kwijt kunt op uw dak? Dat is geen enkel probleem. Uw subsidie zakelijk zonnepanelen is afhankelijk van de door u opgewekte energie (in kWh). Het kan ook voorkomen dat er helemaal geen gebruik wordt gemaakt van de toegekende subsidies. Het is zonde van het gereserveerde bedrag dat iemand anders had kunnen gebruiken, maar u zit nergens aan vast als u de subsidie zonnepanelen zakelijk aanvraagt.

Verduurzaam met Energy Shift!

Heeft u interesse om uw bedrijf te verduurzamen en gebruik te maken van de voor uw beschikbare subsidie zakelijk zonnepanelen? Verduurzaam dan eenvoudig met de hulp van Energy Shift. Wij begeleiden u in het gehele proces en vragen gratis en vrijblijvend voor u de subsidie aan. Neem contact op of vraag een gratis adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Daarnaast kunt u onze gratis zonnepanelen-calculator en gratis accu-calculator gebruiken op onze website.

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image