Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
27 juni 2024

Netcongestie betekenis: Wat is netcongestie?

Door de groei van de productie van duurzame energie en de toenemende vraag naar stroom hebben gebruikers vaak te maken met een overbelast elektriciteitsnet (netcongestie). Dit is een veelvoorkomend probleem waar al maandenlang naar een oplossing wordt gezocht.

Door de groei van de productie van duurzame energie en de toenemende vraag naar stroom hebben gebruikers vaak te maken met een overbelast elektriciteitsnet (netcongestie). Dit is een veelvoorkomend probleem waar al maandenlang naar een oplossing wordt gezocht. Lees in dit artikel wat netcongestie is, hoe zit het met netcongestie Nederland en wat zijn netcongestie oplossingen?

Wat is netcongestie?

De vraag naar stroom groeit steeds meer in Nederland, waardoor er netcongestie ontstaat. Netcongestie is een overvol elektriciteitsnet, waardoor er op verschillende plekken onvoldoende capaciteit beschikbaar is. Door de opwekking van veel duurzame energie (energietransitie) groeit de vraag naar elektriciteit aanzienlijk, wat leidt tot piekmomenten op het net.

Er bestaan twee soorten:

  • Opwek- of invoedingscongestie > hierbij moeten nieuwe zonne-energie-installaties of windmolens langer wachten op een aansluiting op het elektriciteitsnet. 
  • Afnamecongestie > hierbij moeten gebruikers op een wachtlijst komen te staan om elektriciteit te kunnen afnemen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij industriële bedrijven of gebruikers van laadinfrastructuur.

Meer weten over het overbelaste stroomnet? Lees dan ons artikel: Historische maatregelen tegen overbelaste stroomnet: Wat u moet weten.

Netcongestie Nederland

In Nederland is netcongestie een veelvoorkomend probleem. Het is daarom belangrijk om de vraag en het aanbod van energie in balans te houden. Als dit niet gebeurt, kan het net beschadigd raken. De verantwoordelijkheid voor het balanceren ligt bij de netbeheerders. De netbeheerders zorgen ervoor dat er spanning op alle stroomnetten in Europa staat en dat deze in balans blijven. Een dag van tevoren schatten de netbeheerders in wat zij verwachten aan invoeding, afname en handel van elektriciteit. Netbeheerders hebben hierbij ook de taak om de marktpartijen op de hoogte te brengen.

Veel Nederlandse bedrijven kampen momenteel met netcongestie, waardoor bijvoorbeeld een productiebedrijf dat veel stroom gebruikt, mogelijk niet op volle toeren kan draaien. Een bedrijf kan hierdoor inkomsten missen en niet groeien. Het is daarom belangrijk dat er naar een passende oplossing wordt gezocht, zodat bedrijven onafhankelijk van het net kunnen worden en niet langer kampen met netcongestie.

Netcongestie problemen

Netcongestie brengt veel problemen met zich mee voor de Nederlandse gebruikers, voornamelijk bedrijven die veel stroom verbruiken hebben hier last van. Zo kunnen bedrijven hun aansluiting niet vergroten, terwijl ze dat wel willen omdat hun bedrijfsvoering daarom vraagt. Deze bedrijven willen bijvoorbeeld groeien en gaan meer stroom verbruiken of verbruiken meer stroom zonder groei. 

Ook kunnen bedrijven geen nieuwe aansluiting krijgen, maar worden in een wachtrij geplaatst voor een aansluiting. Momenteel zijn er rond de 10.000 bedrijven die in de wachtrij zijn geplaatst omdat het net te vol zit.

Het systeem van Energy Shift is de perfecte oplossing om deze problemen voor bedrijven te bestrijden. Door onze zonnepaneleninstallatiesenergieopslagsystemen en energiemanagementsystemen lost u gemakkelijk uw stroomprobleem op. U heeft dus geen last van de netcongestie of de bovenstaande problemen.

Meer weten over netcongestie? Lees dan ons artikel: Remt de netcongestie uw bedrijfsgroei? Ontdek de oplossing!

Netcongestie kaart

Onderstaand ziet u een weergave van een netcongestie kaart. Hier kunt u precies zien welke provincies in Nederland kampen met netcongestie.

De kleuren geven de gradaties aan per provincie.

Beschikbare oplossingen

Om netcongestie in Nederland tegen te gaan, zijn er specifieke oplossingen nodig. Netcongestie kan verminderd worden als bedrijven hun energiegebruik aanpassen, bijvoorbeeld door energiebesparing. Hoe minder energie er wordt verbruikt, hoe minder er aan het net hoeft te worden geleverd. Voor grote bedrijven met omvangrijke productieprocessen, veel werknemers en machines is dit echter geen haalbare oplossing. Ze kunnen hun productie en werkzaamheden niet zomaar verminderen.

Om toch netcongestie tegen te gaan en onafhankelijk te worden van het net, kunt u als bedrijf het beste zonnepanelen in combinatie met een accu aanschaffen. Met zonnepanelen wekt u duurzame energie op die u opslaat in een accu (energieopslag). Hierdoor bent u onafhankelijk van het net en gebruikt u alleen uw eigen energie. U hoeft dus geen energie meer van het net af te nemen als u zelf voldoende stroom opwekt. Dit is een goede investering voor de toekomst, helpt u van uw stroomproblemen af en geeft uw bedrijf een duurzaam imago bij klanten. Dit werkt vaak in uw voordeel.

Wilt u meer weten over zonnepanelen in combinatie met energieopslag? Lees dan ons artikel: Wat ondernemers moeten weten: 10 misvattingen over zonnepanelen en energieopslag onthuld.

Uw stroomproblemen oplossen met Energy Shift!

Heeft uw bedrijf ook last van stroomproblemen en netcongestie, en wilt u onafhankelijk zijn van het net? Investeer dan in duurzame energie met zonnepanelen in combinatie met een accu en zet de stap naar het energienet van de toekomst. Energy Shift wil graag uw probleem oplossen en met u meekijken naar de mogelijkheden. 

Neem vrijblijvend contact op of plan een gratis adviesgesprek! Daarnaast kunt u gebruikmaken van onze gratis zonnepanelen calculator en accu calculator. Met onze gratis online calculators berekent u snel en eenvoudig hoeveel zonnepanelen en welke accu interessant zijn voor uw situatie.

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image