Wat ondernemers moeten weten: 10 misvattingen over zonnepanelen en energieopslag onthuld
Zonnepanelen en energieopslag zijn essentieel voor een duurzame toekomst, maar er bestaan veel misvattingen over hun toepassing en voordelen. In dit artikel ontkrachten we 10 veelvoorkomende mythen en laten we zien waarom investeren in zonne-energie een slimme keuze is voor ondernemers.
Zonnepanelen en energieopslag zijn essentieel voor een duurzame toekomst, maar er bestaan veel misvattingen over hun toepassing en voordelen. In dit artikel ontkrachten we 10 veelvoorkomende mythen en laten we zien waarom investeren in zonne-energie een slimme keuze is voor ondernemers.
1. Hoge initiële kosten
Mythe: Zonnepanelen en energieopslag zijn te duur om aan te schaffen. ‘Het kan niet uit.’
Ontkrachting: De initiële investering wordt vaak gecompenseerd door subsidies, belastingvoordelen, de directe besparingen op de energierekening en de inkomsten door te handelen met energie.
2. Langdurige terugverdientijd
Mythe: Het duurt te lang voordat je de investering terugverdient.
Ontkrachting: De terugverdientijd wordt steeds korter dankzij dalende kosten van technologie en stijgende energieprijzen. De huidige terugverdientijd ligt tussen de 5 en 8 jaar.
3. Onbetrouwbaarheid van energieopslag
Mythe: Energieopslag is onbetrouwbaar en werkt niet altijd wanneer je het nodig hebt.
Ontkrachting: Energieopslag bestaat al heel lang (denk aan accu’s in de auto of gewone batterijen). Moderne energieopslagsystemen zijn dus zeer betrouwbaar en zijn bovendien voorzien van geavanceerde monitoring- en managementsystemen. Ze zijn zelfs veiliger dan de accu’s die we volop gebruiken in smartphones, laptops en elektrische fietsen.
4. Beperkte levensduur van systemen
Mythe: Zonnepanelen en batterijen moeten te snel vervangen worden.
Ontkrachting: Hoge kwaliteit zonnepanelen en batterijen hebben een levensduur van 20-25 jaar of langer, met garanties die deze periodes vaak dekken.
5. Milieu-impact van productie
Mythe: De productie van zonnepanelen en batterijen is schadelijk voor het milieu.
Ontkrachting: Hoewel de productie van zonnepanelen en accu’s energie-intensief is en materialen zoals silicium en lithium vereist, verdienen deze systemen zichzelf terug door de aanzienlijke reductie in CO2-uitstoot gedurende hun levensduur. Gemiddeld verdienen zonnepanelen de energie die nodig is voor hun productie binnen 1 tot 2 jaar terug. Daarna leveren ze schone energie voor de rest van hun levensduur, meestal 25-30 jaar. Bovendien worden de productieprocessen steeds efficiënter en milieuvriendelijker, en neemt de mogelijkheid tot recycling van materialen toe, wat de totale milieuvoetafdruk verder vermindert.
6. Complexiteit van installatie en onderhoud
Mythe: Het installeren en onderhouden van zonnepanelen en energieopslag is te ingewikkeld.
Ontkrachting: Voor de installatie zijn professionele bedrijven beschikbaar, zoals Energy Shift, met 12 jaar ervaring in de sector. Zij monitoren de systemen op afstand, zodat eventuele problemen onmiddellijk worden gedetecteerd en opgelost, wat zorgt voor een probleemloze ervaring voor klanten. Eenmaal geïnstalleerd vergt het systeem dus juist zeer weinig onderhoud.
7. Onzekerheid over technologische ontwikkelingen
Mythe: Snel veranderende technologieën maken investeringen risicovol.
Ontkrachting: Door te investeren in zonnepanelen en energieopslag bent u juist klaar voor de toekomst. De professionele systemen zijn ontworpen om mee te groeien met technologische vooruitgangen, wat zorgt voor een duurzame en toekomstbestendige oplossing.
8. Ruimtebeperkingen
Mythe: Er is niet genoeg ruimte om zonnepanelen en batterijen te installeren.
Ontkrachting: Er zijn meer dan voldoende daken in Nederland om daarop met zonnepanelen alle benodigde energie op te wekken. Batterijen worden steeds compacter en kunnen gemakkelijk op een erf of tegen een pand aan worden geïnstalleerd.
9. Onzekerheid over energiebesparing
Mythe: Het is onduidelijk hoeveel energie en geld daadwerkelijk bespaard wordt.
Ontkrachting: Energieaudits en simulaties vooraf kunnen nauwkeurige besparingsprojecties bieden, en daadwerkelijke prestaties zijn vaak hoger dan verwacht.
10. Invloed van weersomstandigheden
Mythe: Zonnepanelen zijn niet effectief bij slecht weer of in de winter.
Ontkrachting: Hoewel het waar is dat de energieproductie van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden, blijven ze zelfs tijdens de wintermaanden en bewolkte dagen waardevol. In Nederland zijn er nog steeds voldoende zonuren gedurende het hele jaar om een interessant rendement te behalen, vooral in combinatie met de zonnige lente- en zomermaanden. Moderne zonnepanelen zijn ook efficiënter bij diffuus licht, wat betekent dat ze nog steeds energie produceren, zelfs op bewolkte dagen. Bovendien werken de batterijsystemen het hele jaar door, zij handelen ook in de winter met energie op het net.
Bereken in drie stappen uw ideale accu
Kortom, het is duidelijk dat zonnepanelen en energieopslag een verstandige investering zijn voor elk bedrijf dat zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen en zijn energiekosten wil verlagen. Laat ons u helpen de volgende stap te zetten naar een duurzamere toekomst. Bezoek vandaag nog onze website of maak gebruik van onze gratis online accu calculator, waarmee u in slechts drie eenvoudige stappen ontdekt welke accu het beste bij uw situatie past.