Energy Shift spreekt op 18 juni op het Achter de Meter event in Barneveld
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
Boerderij erf zonnepanelen
2 mei 2024

Historische maatregelen tegen overbelaste stroomnet: wat u moet weten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onlangs ingrijpende maatregelen aangekondigd om het overbelaste stroomnet aan te pakken. 

Boerderij erf zonnepanelen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onlangs ingrijpende maatregelen aangekondigd om het overbelaste stroomnet aan te pakken. De ACM houdt zich bezig met concurrentietoezicht, consumentenbescherming, regulering van specifieke markten en economisch onderzoek. De belangrijkste maatregelen die de ACM heeft aangekondigd met betrekking tot het overbelaste stroomnet zijn de volgende:

  1. Prioritering van aanvragen: bedrijven kunnen nu voorrang krijgen bij het aanvragen van een nieuwe of zwaardere stroomaansluiting.
  2. Deelname-verplichting private netten: private netten moeten meedoen aan het beheer van overbelasting, waardoor er meer ruimte ontstaat voor andere gebruikers.
  3. Maatschappelijk prioriteren: projecten met een maatschappelijk belang kunnen voorrang krijgen bij het toewijzen van transportcapaciteit.
  4. Aansluittermijnen voor grote afname: netbeheerders krijgen meer tijd (tot 52 weken) om grote aansluitingen te realiseren.
  5. TOU (tijd-van-gebruik) tarieven: bedrijven kunnen kiezen om hun energieverbruik te verschuiven naar rustigere momenten, waardoor ze kosten kunnen besparen.
  6. Alternatieve transportrechten: bedrijven kunnen instemmen met het niet-gebruiken van het stroomnet tijdens piekuren, met mogelijke besparingen tot 50% op de totale netkosten.
  7. GOTORK (gebruik op tijd of raak het kwijt):Klanten die hun stroomcapaciteit niet volledig benutten, kunnen worden verplicht deze terug te geven.
  8. Tijdgebonden transporttarieven: de tarieven worden aangepast op basis van het tijdstip van gebruik, met als doel het net meer efficiënt te benutten en congestie te verminderen.

Deze maatregelen zijn door de ACM ingesteld om congestie op het stroomnet te verminderen en de overgang naar duurzame energie te ondersteunen.

Gunstig voor ondernemers

Bovenstaande genoemde maatregelen zijn gunstig voor ondernemers die willen investeren in duurzame energie. Voor bedrijven wordt het nu eenvoudiger om zonnepanelen en accu’s te installeren. Dit is mogelijk gemaakt doordat bedrijven prioriteit kunnen krijgen bij het verkrijgen van transportcapaciteit en meer flexibiliteit in aansluittermijnen.

Door te kiezen voor zelfopwekking en energieopslag kunnen bedrijven hun energievoorziening niet alleen verduurzamen, maar ook hun afhankelijkheid van het net verminderen. Daarnaast hebben de tijd-van-gebruik (TOU) tarieven en andere alternatieve transportrechten nieuwe mogelijkheden voor slim energiebeheer, waardoor bedrijven kunnen profiteren van kostenbesparingen en een stabieler energiebeleid.

Bereken in 3 stappen de beste accu voor uw bedrijf

Met een accu haalt u nóg meer rendement uit zon en wind. U slaat energie op, die van pas komt als de zon niet schijnt. Maar ook energie die u op de juiste momenten kunt verkopen aan het net. Gebruik de gratis accu-calculator via onze website om eenvoudig te berekenen of een accu interessant is voor uw situatie.

Meer weten over de maatregelen van het ACM? Lees dan hier het hele artikel.

Bron: Solar Magazine

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image