Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
30 april 2019

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2023

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.

Salderen

De salderingsregeling houdt in de dagen dat je meer energie met zonnepanelen opwekt dan verbruikt, worden verrekend met de dagen dat je minder opwekt dan verbruikt.

De afbouw van de salderingsregeling houdt in dat opgewekte elektriciteit die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet niet meer voor 100 procent worden verrekend met de aangekochte elektriciteit. In eerste instantie zou deze salderingsregeling al in 2020 verdwijnen. Nu verandert er tot 1 januari 2023 niets voor wie al zonnepanelen heeft.

Kleinverbruikers

De salderingsregeling geldt alleen voor kleinverbruikers. Kleinverbruikers hebben een aansluiting van maximaal 3x80A (ampère). Grootverbruikers hebben een aansluiting van meer dan 3x80A (ampère). Een grootverbruiker kan niet salderen, maar kan per opgewekte kWh subsidie krijgen. Daarnaast krijgt hij ook een vergoeding over alle stroom die hij niet zelf verbruikt, maar terugleverd aan het net.

Video | Hoe werkt salderen?

Vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd

Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn.

“De verwachte kostprijsdalingen van zonnepanelen richting 2030 maken investeren in zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling voldoende financieel aantrekkelijk,” aldus de staatssecretaris. Vanaf 2023 zal ieder bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen. Zonder daar iets voor te hoeven doen.

Update: Het huidige wetsvoorstel (van oktober 2019) voor de afbouw van de salderingsregeling, houdt in dat vanaf 2023 ieder jaar 11 procent minder mag worden gesaldeerd. Vanaf 2031 is het salderingspercentage dan 0.

Terugverdientijd

Voor bedrijven die al zonnepanelen hebben of deze kabinetsperiode nog investeren in zonnepanelen, wordt met deze geleidelijke afbouw van salderen een gemiddelde terugverdientijd van circa 7 jaar verwacht. Voor investeringen in zonnepanelen die na deze kabinetsperiode worden gedaan, is de verwachting op basis van de huidige inzichten, dat de terugverdientijd iets kan oplopen boven de 7 jaar. Uit de evaluatie van de salderingsregeling uit 2016 is onder andere gebleken dat men bereid is te investeren in zonnepanelen als de terugverdientijd tussen circa 5 en 9 jaar is.

Geschikte meters

Voor het geleidelijk afbouwen van salderen tot 2031 is het noodzakelijk voor de Belastingdienst dat bedrijven beschikken over een meter die levering en teruglevering afzonderlijk kan meten. Oftewel een meter met minimaal een dubbel telwerk. Dat kan bijvoorbeeld een slimme meter zijn, maar dat hoeft niet per se. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om zo’n meter met een dubbel telwerk in huis te hebben. De meters zullen voor die datum worden aangeboden door de netbeheerders. Vanaf 2023 kan dan de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling starten.

Bron: rijksoverheid.n

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image