Energy Shift spreekt op 18 juni op het Achter de Meter event in Barneveld
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
Zonnepanelen boerderij
6 juni 2024

Extern salderen: hoe werkt dat?

Salderen is een subsidie waarvan veel producenten van duurzame energie van gebruik kunnen maken. U kunt naast intern salderen ook extern salderen. Maar wat houdt dit precies in en hoe werkt het? 

Zonnepanelen boerderij

De term ‘salderen’ zult u vaak voorbij hebben horen komen als het gaat om duurzame energie, zoals zonnepanelen en energieopslag. Salderen is een subsidie waarvan veel producenten van duurzame energie van gebruik kunnen maken. U kunt naast intern salderen ook extern salderen. Maar wat houdt dit precies in en hoe werkt het? Dat leggen we u in dit artikel uit!

Recent is er een nieuw wetsvoorstel op tafel gelegd door het nieuwe kabinet om in 2027 salderen te stoppen. Of deze nieuwe wet doorgaat, is nog niet zeker. Wilt u meer weten over het stoppen van de salderingsregeling? Lees dan ons artikel: Salderen stopt: besluit nieuw kabinet.

Extern salderen

Extern salderen wordt vaak gebruikt om de uitstoot van stikstof door bedrijven te reguleren en verminderen. Dit is vooral relevant voor bedrijven in de landbouw-, industrie- en infrastructuursector. 

Het betreffende bedrijf kan hierdoor de uitstoot compenseren door stikstofruimte over te nemen van een ander bedrijf dat stopt, of zijn uitstoot vermindert. Als een boer bijvoorbeeld besluit om te stoppen met zijn activiteiten en er stikstofruimte vrijkomt, kan een ander bedrijf deze ruimte overnemen voor hun eigen uitstoot. 

Bij de stikstofemissie van het bedrijf kan tot 70% van de overgenomen ruimte worden gebruikt. De overige 30% wordt ingezet om feitelijke depositiestijging te voorkomen.

Extern salderen

Extern salderen Gelderland

In de provincie Gelderland is het vanaf 9 februari 2022 mogelijk om extern te salderen met veehouderijbedrijven. Gelderland is hiermee een van de laatste provincies waar dit kan. 

Bekijk beleidsregels extern salderen Gelderland.

Voorbereidingen

Als uw bedrijf extern wil salderen, moeten er een aantal zaken worden geregeld. Hieronder hebben we deze punten voor u opgesomd:

  • Vergunningen > als u extern wilt salderen moeten er een aantal vergunningen worden geregeld. Hierbij moet u aan strenge vergunningsvoorwaarden voldoen. De overheid moet namelijk goedkering geven voor de overdracht van de stikstofruimte.
  • Reductie-eis > In de meeste gevallen is er een reductie-eis verbonden aan de overdracht, wat betekent dat niet de volledige stikstofruimte mag worden overgenomen.
  • Natuurdoelen > Extern salderen wordt toegepast met het oog op de bescherming van natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstofdepositie. Door de totale uitstoot te verminderen, wordt de negatieve impact op natuurgebieden verminderd.
  • Transparantie en monitoring > Het proces van moet transparant zijn en nauwkeurig worden gemonitord om ervoor te zorgen dat de reducties daadwerkelijk worden gerealiseerd en dat stikstofruimte niet dubbel wordt geteld.

Beleidsregels

Er zijn beleidsregels opgesteld door de provincies met betrekking tot extern salderen. Dit model verduidelijkt het beleid met betrekking tot vergunningverlening. Elke provincie stelt vervolgens haar eigen beleidsregels vast voor extern salderen op basis van dit model.

Bekijk de provinciale beleidsregels via deze link.

Voor- en nadelen extern salderen

Voordat u begint met extern salderen is het handig om een aantal voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Zo kunt u de juiste beslissing maken en weet u wat u te wachten staat.

Voordelen:

  • Bedrijven krijgen meer flexibiliteit om aan de milieuregels te voldoen;
  • Het kan bedrijven aanmoedigen om naar meer oplossingen te zoeken om hun uitstoot te verminderen;
  • Helpt bij de bescherming van kwetsbare natuurgebieden door de totale uitstoot van stikstof te verminderen.

Nadelen:

  • Het systeem kan complex zijn, en vereist veel planning en monitoring;
  • De kosten kunnen hoog zijn door het krijgen van stikstofruimte van andere bedrijven;
  • Als er geen adequate controlemechanismen zijn, kan er een risico op misbruik of fraude optreden.

Wilt u meer weten over salderen? Lees dan ons artikel: Salderen betekenis: wat is salderen?

Laat u informeren door Energy Shift!

Bent u benieuwd wat er voor uw bedrijf mogelijk is? Wij van Energy Shift willen u graag helpen! Plan een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op. Wij begeleiden u in het gehele proces en nemen het regelen van subsidies graag voor u uit handen!

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image