Fossiele brandstoffen: wat zijn fossiele brandstoffen?
Fossiele brandstoffen zijn natuurlijke hulpbronnen die als energiebronnen worden gebruik. Ze zijn ontstaan door geologische processen waarbij ze werden omgezet in steenkool, olie en aardgas.
Fossiele brandstoffen zijn natuurlijke hulpbronnen die als energiebronnen worden gebruik. Ze zijn ontstaan door geologische processen waarbij ze werden omgezet in steenkool, olie en aardgas. De vraag ‘hoe ontstaan fossiele brandstoffen?’ kan worden beantwoord met het feit dat deze brandstoffen afkomstig zijn van de overblijfselen van planten en dieren die miljoenen jaren geleden leefden.
Deze fossiele brandstoffen bevatten veel energie en zijn daarom belangrijk voor de economie. Door de verbranding van deze brandstoffen ontstaat er klimaatverandering en luchtverontreiniging. Fossiele brandstoffen zijn dus niet goed voor het milieu waardoor er veel discussie is en duurzame energie wordt gestimuleerd.
Wilt u meer lezen over duurzame energie? Lees dan ons artikel: Duurzamer leven: hoe doet u dat?
Fossiele brandstoffen voorbeelden
Er zijn verschillende fossiele brandstoffen die we kunnen opwekken uit de overblijfselen van planten en dieren:
- Steenkool > steenkool is een vaste brandstof die voornamelijk bestaat uit koolstof en wordt gehaald uit ondergrondse mijnen of open mijnen. We gebruiken steenkool voornamelijk voor elektriciteitsopwekking en staalproductie.
- Olie > Olie is een vloeibare brandstof die bestaat uit koolwaterstoffen. Ruwe olie wordt gehaald door middel van boringen en vervolgens geraffineerd tot verschillende producten zoals benzine, diesel, kerosine.
- Aardgas > Aardgas is een gasvormige brandstof die voornamelijk uit methaan bestaat. Aardgas wordt gehaald uit gasvelden en wordt door ons gebruikt voor verwarming, koken en elektriciteitsopwekking.
Alternatief voor fossiele brandstoffen
Zoals we eerder al benoemden, zijn fossiele brandstoffen slecht voor ons milieu en zorgen ze voor vervuiling en klimaatverandering. Het is dus uiterst belangrijk dat hier iets aan gedaan wordt. Veel mensen zijn hier al actief mee bezig en dragen een steentje bij aan de duurzaamheid van Nederland.
Een alternatief en oplossing om fossiele brandstoffen te vervangen is duurzame energie. Duurzame energie wordt opgewekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, windturbines en waterkracht. Dit is een tijdelijke investering die gedaan moet worden, maar zal nooit opraken omdat deze installaties energie opwekken door middel van de elementen (zon, wind en water).
Door te investeren in duurzame energie als bedrijf, kunt u niet alleen Nederland en uw bedrijf groener maken, maar zorgt u er ook voor dat u uw eigen energie opwekt en gebruikt. Ook kunt u meer zonnepanelen in combinatie met energieopslag volledig onafhankelijk zijn van het net, en zo eventuele stroomproblemen (netcongestie) verhelpen.
Subsidie fossiele brandstoffen
De overheid vindt het erg belangrijk dat Nederland verduurzaamd wordt en dat bedrijven hierin investeren. Omdat ze begrijpen dat dit een grote investering is, zijn er verschillende subsidies opgezet waar u gebruik van kunt maken. Dit is om ondernemers te helpen bij de investering en verduurzaming aan te moedigen.
Zo zijn er ook subsidies fossiele brandstoffen. Het aantal beschikbare subsidies verschilt per periode, omdat sommige namelijk een maximumbudget en/of afloopdatum hebben. Wilt u de actuele subsidies inzien? Bekijk dan de subsidiepagina op onze website. Daarnaast kunt u ook ons artikel: Subsidie zonnepanelen zakelijk lezen. Als u besluit zonnepanelen en/of een energieopslagsysteem bij ons aan te schaffen, regelen wij u subsidie kosteloos voor u!
Ontvang nu een gratis adviesgesprek!
Heeft u interesse in het verduurzamen van uw bedrijf en duurzame energie op te wekken? Dan bent u bij Energy Shiftaan het juiste adres! Door onze zonnepanelen– en accu-installaties kunnen wij dat voor u realiseren. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op, of ontvang nu een gratis adviesgesprek!
Daarnaast kunt u ook gebruikmaken van onze gratis zonnepanelen-calculator en onze gratis accu-calculator. Zo kunt u snel en gemakkelijk berekenen hoeveel zonnepanelen en hoeveel energieopslagcapaciteit interessant is voor uw situatie.