Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
Aandelen zonnepanelen-energie
18 juni 2024

Aandeel zonne-energie stijgt aanzienlijk met vergelijking 2023

Het aandeel hernieuwbare energie in het energieverbruik van Nederland was eind 2023 met 2 procent gegroeid tot een totaal van 17 procent. Het zonne-energieverbruik steeg van 3,39 naar 4,04 procent. 

Aandelen zonnepanelen-energie

Het aandeel hernieuwbare energie in het energieverbruik van Nederland was eind 2023 met 2 procent gegroeid tot een totaal van 17 procent. Het zonne-energieverbruik steeg van 3,39 naar 4,04 procent. 

De reden waarom het aandeel hernieuwbare energie stijgt, komt doordat het verbruik van wind- en zonne-energie zo is gestegen. Het energieverbruik uit biomassa is daarentegen juist licht gedaald. Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS)meldt dat de doelstelling die in 2013 is vastgelegd in het nationale Energieakkoord, is behaald. 

Warmtepompen aandeel zonne-energie

In het jaar 2023 bleek dat er een kwart meer warmte-energie uit warmtepompen kwam. De hoeveelheid onttrokken warmte nam in 2023, vergeleken met een jaar eerder, met 36 procent toe tot bijna 26 petajoule. De installatie van meer warmtepompen is hiervan de oorzaak. Eind 2023 was er bijna 16 gigawatt aan verwarmingsvermogen van alle warmtepompen in Nederland. 22 procent meer dan een jaar eerder.

Windenergie aandeel zonne-energie

Naast warmtepompen is er natuurlijk ook de windenergie die zijn steentje bijdraagt aan ons elektriciteitsnet. Het verbruik van windenergie is in 2023 met 25 procent gestegen naar 96 petajoule. Door windmolens werd daarvan 39 petajoule geproduceerd op zee en 57 petajoule op het land. De reden waarom dit zo is gestegen, is dat er veel meer nieuwe windmolens zijn geplaatst.

Aandeel zonne-energie

Het zonne-energieverbruik groeide in 2023 in vergelijking met het jaar ervoor met 17 procent naar 73 petajoule. Dit komt doordat er meer nieuwe zonnepanelen zijn geplaatst. De totale opgestelde capaciteit van de zonnepanelen is met meer dan 24 procent gestegen naar meer dan 24 gigawatt. 2023 was een gemiddeld zonnig jaar, maar wel minder zonnig dan 2022.

Wilt u meer weten over duurzame energie, met name over zonnepanelen en energieopslag? Lees dan ons artikel: De 10 voordelen van zonnepanelen met een accu.

Verduurzaam met Energy Shift

Bent u geïnteresseerd in duurzame energie en wat u kunt doen voor een schoner en duurzamer Nederland? Energy Shift helpt u graag met het verduurzamen van uw bedrijf en het regelen van de subsidies en benodigde vergunningen. Door middel van onze zonnepaneleninstallatiesenergieopslag en energiemanagement kunnen wij het optimale uit uw energieverbruik halen en bent u onafhankelijk van het net. U heeft geen last meer van netcongestie en kunt blijven verbruiken en produceren.

Interesse? Neem dan vrijblijvend contact op of plan een gratis adviesgesprek in! Daarnaast kunt u ook gebruik maken van onze gratis zonnepanelen-calculator en gratis accu-calculator.

Bron: Solar magazine

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image