Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
17 april 2020

Steunpakket van 650 miljoen euro voor noodlijdende landbouwbedrijven

Er komt een steunpakket van 650 miljoen euro voor land- en tuinbouwbedrijven die hun omzet zien verdampen door de coronacrisis. De regeling is bedoeld voor bedrijven in de sierteelt, specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappeltelers.

Er komt een steunpakket van 650 miljoen euro voor land- en tuinbouwbedrijven die hun omzet zien verdampen door de coronacrisis, meldt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) woensdagavond in een Kamerbrief.

De regeling is bedoeld voor bedrijven in de sierteelt, specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappeltelers. Veel bedrijven in deze sectoren zijn van de een op andere dag geconfronteerd met een acute vraaguitval door het wegvallen van de exportmarkt en de tijdelijke sluiting van hun grootste binnenlandse afzetmarkt; de horeca.

Deze sectoren worden niet geholpen door het noodpakket dat het kabinet eerder heeft gepresenteerd, schrijft Schouten aan de Kamer. “We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten. Je kunt groeiende gewassen niet stoppen. Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden. En er zijn bedrijven die juist in de maanden maart, april en mei een piekomzet draaien. Met deze regelingen stellen we veel bedrijven in staat de grootste klappen op te vangen.”

Sierteelt en voedingstuinbouw

Het gros van het steunpakket, zo’n 600 miljoen euro, gaat naar de sierteelt en onderdelen van de voedingstuinbouw, die fors geraakt worden door het wegvallen van de export en de stilgevallen verkoop aan lokale horeca. Uitgangspunt bij deze schaderegeling is dat de eerste 30 procent van de omzetderving voor ondernemers is en de overheid de resterende 70 procent van de schade voor een aanzienlijk deel compenseert.

Aardappelsector

Frietaardappeltelers kunnen de overige 50 miljoen euro tegemoet zien, omdat een deel van hun voorraad dit seizoen niet meer verwerkt kan worden. De compensatieregeling is dus bedoeld voor telers die nog fritesaardappelen in de bewaring hebben liggen. Het gaat om circa 1.500 ondernemers die gespecialiseerd zijn in de lange bewaring van aardappelen. Zij hebben in totaal nog naar schatting 1,5 miljoen ton aardappelen in opslag, waarvan ongeveer 1 miljoen ton niet regulier verwerkt kan worden.

Unieke uitdaging

Brancheorganisatie LTO Nederland verwelkomt het steunpakket met open armen. “Grote groepen boeren en tuinders kunnen momenteel geen kant op met hun producten, terwijl zij veel hebben geïnvesteerd. De sector staat voor een unieke uitdaging”, aldus voorzitter Marc Calon.

Het kabinet blijft monitoren hoe het pakket van maatregelen voor diverse sectoren uitwerkt zodat eventuele knelpunten snel boven tafel komen en oplossingen te kunnen bespreken.

Bron: nu.nl en nieuweoogst.nl

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image