Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
19 oktober 2020

Netbeheerders investeren 40 miljard in onderhoud en verzwaren van het net

Netbeheerders investeren de komende jaren in totaal zo’n 40 miljard in het onderhouden en verzwaren van het elektriciteitsnet en de voorbereidingen op het energiesysteem van de toekomst.

De Nederlandse elektriciteit- en gasnetbeheerders hebben hun definitieve investeringsplannen voor de periode 2020 tot en met 2029 gepubliceerd. In totaal investeren ze de komende jaren zo’n 40 miljard in het onderhouden en verzwaren van het elektriciteitsnet en de voorbereidingen op het energiesysteem van de toekomst.

In september constateerde toezichthouder ACM nog dat alleen investeringen niet voldoende zijn om op alle locaties te kunnen voorzien in de sterk stijgende capaciteitsbehoefte. Veel hangt af van de goede samenwerking, bijvoorbeeld bij de concretisering van de Regionale Energie Strategieën. De concept-plannen daarvoor zijn 1 oktober ingediend bij het Nationaal Programma RES (NPRES).

Nieuwe stijl

De netbeheerders publiceren dit jaar voor het eerst investeringsplannen ‘nieuwe stijl’. De nieuwe investeringsplannen zijn bedoeld om de toezichthouder, het ministerie en stakeholders meer inzicht te geven in de plannen en projecten van de netbeheerders voor de komende jaren. De investeringen voor de komende jaren zijn de eerste grote stappen om de afspraken uit het Klimaatakkoord voor 2030 waar te kunnen maken.

Regionale Energie Strategieën

Op basis van de concretisering van het klimaatakkoord, zoals via de Regionale Energie Strategieën (RES’en), zullen de netbeheerders de investeringsplannen de komende jaren verder invullen en concretiseren. De concept-RES’en zijn nu door alle 30 regio’s officieel ingediend bij het Nationaal Programma RES (NPRES).Het PBL publiceerde vandaag een tussentijdse analyse van de (voorlopige) concept-RES’en die begin juni 2020 openbaar waren. Het PBL doet in de analyse onder meer de aanbeveling om in de uitwerking meer aandacht te besteden aan integratie van het energiesysteem, lokaal en op regioniveau, om de mogelijke voordelen te kunnen benutten. De netbeheerders onderschrijven deze aanbeveling. Samen met de andere betrokkenen bij de RES’en komen ze nog met een uitgebreide reactie op de PBL-analyse.

Meer informatie

Meer over de investeringsplannen van de verschillende netbeheerders:

Bron: Netbeheernederland.nl

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image