Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
Midden Nederland Hallen zonnepanelen
16 april 2024

Strengere regels voor terugleververheffingen bij zonnepanelen?

Recentelijk is het verzoek om de salderingsregeling voor zonnepanelen geleidelijk af te bouwen afgewezen. Hierdoor kunnen vele gebruikers van zonnepanelen nog profiteren van de salderingsregeling.

Midden Nederland Hallen zonnepanelen

Recentelijk is het verzoek om de salderingsregeling voor zonnepanelen geleidelijk af te bouwen afgewezen. Hierdoor kunnen vele gebruikers van zonnepanelen nog profiteren van de salderingsregeling. Nu is ter sprake gekomen dat de VVD strengere regels wil voor de extra kosten die energiebedrijven in rekening brengen aan ondernemers met zonnepanelen op een kleinverbruikersaansluiting, vanwege het behoud van de salderingsregeling.

Silvio Erkens (VVD) geeft aan dat na de afwijzing van het plan om de salderingsregeling zonnepanelen langzaam af te bouwen, er een chaotische situatie is ontstaan. De energieleveranciers proberen via allerlei routes de kosten van het salderen te verreken aan zonnepanelenbezitters. 

Wilt u meer weten over de plannen om de salderingsregeling af te bouwen? Lees dan ons artikel: Afbouw salderingsregeling is van de baan, wat zijn de gevolgen?

Onvoldoende transparantie terugleververheffingen zonnepanelen

Demissionair minister Jetten geeft aan dat hij de afgelopen maand nog geen signalen heeft ontvangen dat de terugleverheffingen die energiebedrijven aan klanten in rekening brengen, onredelijk zijn. 

Erkens benadrukte tijdens het commissiedebat dat het onduidelijk is of terugleververgoedingen gebaseerd zijn op de daadwerkelijk gemaakte kosten, wat leidt tot onvoldoende transparantie. Dit resulteert in diverse methoden van kostenincasso, waardoor veel wantrouwen en verwarring bij de klanten ontstaat.

Strengere regels terugleververheffingen zonnepanelen

Namens zijn partij stelt Erkens vast dat de Energiewet waarover de Tweede Kamer deze en volgende maand debatteert, het probleem van de terugleverkosten niet oplost. Dit komt waarschijnlijk omdat het probleem pas recent aan het licht is gekomen. Desondanks wil Erkens dat er snel een oplossing wordt gezocht. 

Erkens ziet het graag voor zich dat er stengere regels komen met stevig toezicht op terugleververheffingen die ook per energieleverancier vergelijkbaar zijn. Hierdoor weten alle klanten waar ze aan toe zijn en kunnen ze een contract kiezen dat bij hen past.

Wilt u meer weten over de salderingsregeling? Lees dan ons artikel: De vraag naar zonnepanelen blijft stijgen na het besluit over de salderingsregeling.

Oplossing VVD

Erkens van de VVD komt zelf met een gepaste oplossing voor het probleem. Door een vast bedrag per kilowattuur te rekenen, en door dit op de energierekening op een eenvoudige manier inzichtelijk te maken, wordt al veel opgelost. Dit maakt het bovendien ook een stuk makkelijker om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen. De ACM zou daarnaast ook een beleidsregel kunnen opstellen dat energieleveranciers de terugleverkosten op eenvoudige, eenduidige en transparante wijze inzichtelijk te maken. 

Daarnaast moet de toezichthouder erop toezien dat de in rekening gebrachte kosten redelijk zijn. Klanten moeten er bovendien van uit kunnen gaan dat contracten tijdens de looptijd niet worden aangepast. Volgens Erkens kan de energieleverancier alleen terugleverkosten voor zonnepanelen in rekening brengen bij nieuwe contracten. Klanten moeten daarbij de mogelijkheid hebben om bij elke energieleverancier een vast contract af te sluiten. Alle energieleveranciers moeten hiervoor een modelcontract aanbieden met een looptijd van minimaal 1 jaar.

Blik in de toekomst: salderen stopt

Welke oplossingen zijn er mogelijk als het salderen stopt? Hoewel de salderingsregeling voor zonnepanelen momenteel voortbestaat, is het de vraag of dit altijd zo blijft. Mocht de regeling toch worden afgebouwd, dan heeft Energy Shift de perfecte oplossing. In plaats van uw overschot aan opgewekte energie te salderen, kunt u deze met behulp van een accu opslaan. Mocht u op dagen met weinig zonlicht[JB1]  en in de winter extra stroom nodig hebben kunt u dit gemakkelijk uit uw accu halen, mocht u een overschot aan eigen stroom hebben die opgeslagen is in uw accu. Door meerdere zonnepanelen aan te schaffen dan dat uw verbruik is, wekt uw voldoende energie op om onafhankelijk van het net te zijn. Vooral voor grootverbruikers zoals bedrijven is dit een voordelige optie.

Weet u niet precies wat salderen is? Lees dan ons informatieve artikel: Salderen betekenis: wat is salderen?

Laat u adviseren door Energy Shift!

Wilt u de problemen voor zijn en heeft u interesse in een accu als grootverbruiker? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis adviesgesprek in. U kunt ook gebruikmaken van onze gratis accu-calculator op de website. Hiermee kunt u eenvoudig berekenen of een accu voor u interessant zou kunnen zijn.

Bron: Solar Magazine

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image