Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
8 juni 2016

Stijging energieprijs verwacht door groei zonne-energie

De groei van zonne-energie is ongekend. Op het congres ‘The Solar Future’ werd een verwachte groei van 40% per jaar gemeld. Deze groei van hernieuwbare energie zal uiteindelijk zorgen voor een stijging van de energieprijzen.

De groei van zonne-energie is ongekend. Op het congres ‘The Solar Future’ werd een verwachte groei van 40% per jaar gemeld. Deze groei van hernieuwbare energie zal uiteindelijk zorgen voor een stijging van de energieprijzen.

In 2010 was er 40 GW aan zonnepanelen geïnstalleerd en in 2020 zal dat volgens cijfers van het Britse IHS Technology 640 GW bedragen. Tien jaar geleden kwamen slechts enkele landen boven de grens van 1 GW vermogen. Nu zijn dat er al twintig en over vier jaar waarschijnlijk bijna vijftig. Nederland tikte de grens van 1 GW in 2014 al aan en zit nu op maar liefst 1,5 GW. Het Nationaal Actieplan Zonnestroom van 2016 (DNV-GL) verwacht 10 GW geïnstalleerd vermogen in 2020, maar volgens cijfers van Polder PV (Peter Segaar) gaat het allemaal nog wat harder. Daaruit kunnen we concluderen dat een groei van 40% per jaar een realistisch scenario is.

UITDAGING

Een toename van hernieuwbare energie stelt de netbeheerders voor een uitdaging. Zij moeten de pieken van teruggeleverde zonne- en windenergie goed verwerken. De afhankelijkheid van schaalbare back-up

faciliteit zorgt er voor dat we nog lange tijd aan kolen en gas vast zullen zitten. Op jaarbasis draaien deze conventionele centrales veel minder efficiënt en dus tegen hogere kosten. Bovendien heeft het effect op CO2-uitstoot en bij CO2-beprijzing, op extra kosten. De uit Duitsland geïmporteerde ‘gratis’ zonne-energie heeft daarom een keerzijde. Door deze import beïnvloed Nederland de Duitse base-load van het net, met de inzet van bruinkoolcentrales tot gevolg, vertelt Craig Morris.

Wilt u meer weten over zonnepanelen? Lees dan ons artikel: Goedkope zonnepanelen.

HOGERE ENERGIEPRIJS

Sam Wilkinson van IHS Technology (UK) voorspelt dat de energieprijs op den duur gaat stijgen en dat de consumentenprijs kan gaan oplopen van 18 ct/kWh tot bijna 28 ct/kWh in 2023. Wilkinson spreekt over de ‘emerging cycle’. Een hogere energieprijs stimuleert het eigen gebruik van zelf opgewekte stroom en verlaagt de vraag naar centrale elektriciteitsopwekking. Dit zorgt voor hogere kosten per centraal geproduceerde kWh. Dit proces voedt de prijsspiraal. IHS Technology voorspelt dat een 10% lagere vraag naar centraal opgewekte energie in 2030 zal leiden tot een 5 % hogere retailprijs als gemiddelde voor de EU.

GA VOOR duurzame energie

Duurzame energie opwekken is een verstandige keuze. Vooral voor grootverbruikers zoals bedrijven is dit een zeer gunstige optie. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op of plan een gratis adviesgesprek in!

Bron: EnergyBusiness

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image