Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
Elektriciteitsnet
24 juni 2024

Het elektriciteitsnet uitgelegd: word zelf energiebeheerder

Het elektriciteitsnet zorgt de laatste tijd voor veel problemen voor gebruikers door netcongestie. Vooral voor bedrijven is dit een groot probleem. Wij leggen in dit artikel uit wat het elektriciteitsnet doet, hoe het werkt en hoe de problemen kunnen worden opgelost.

Elektriciteitsnet

Elektrische energie wordt meestal niet op dezelfde plaats opgewekt als waar het daadwerkelijk gebruikt wordt. Elektriciteit moet daarom worden verplaatst van de plek waar het wordt opgewekt naar de plek waar het wordt gebruikt. Om dit te realiseren, is er een netwerk van grote en kleinere wegen aangelegd: een elektriciteitsnet

Helaas zorgt het elektriciteitsnet de laatste tijd voor veel problemen voor gebruikers door netcongestie. Vooral voor bedrijven is dit een groot probleem. Wij leggen in dit artikel uit wat het elektriciteitsnet doet, hoe het werkt en hoe de problemen kunnen worden opgelost.

Hoe werkt het elektriciteitsnet?

Een elektriciteitsnet is een stelsel van elektrische leidingen dat wordt gebruikt om elektriciteit te vervoeren van de opwekplaats naar de plek waar het wordt gebruikt.

Het elektriciteitsnetwerk is onder te verdelen in drie categorieën:

  1. Hoogspanningsnet > dit is een netwerk van elektrische leidingen die nodig zijn bij het transporteren van elektriciteit van elektriciteitscentrales naar onderstations. Deze leidingen vervoeren spanningen van circa 150 tot enkele honderden kilovolt. 
  2. Middenspanningsnet > dit is een netwerk voor de verdeling en transportatie van elektriciteit dat komt uit het hoogspanningsnet naar de gebruikers. Het netwerk heeft een spanning van 10.000 of 20.000 volt. 
  3. Laagspanningsnet > dit netwerk wordt ook wel ‘lichtnet’ genoemd en is een netwerk dat gebruikt wordt voor het transport van elektriciteit vanaf onderstations naar de gebruikers. Dit netwerk heeft een spanning van ongeveer 100 tot enkele honderden volt.

Wilt u meer weten over het elektriciteitsnet? Lees dan ons artikel: Historische maatregelen tegen overbelasting stroomnet: wat u moet weten.

Wat is de frequentie van het elektriciteitsnet in Nederland?

De frequentie van het Nederlandse elektriciteitsnet is 50 hertz (Hz). De wisselstroom in het netwerk verandert 50 keer per seconde van richting. Deze frequentie wordt bijna overal in de wereld toegepast, met uitzondering van Noord-Amerika en het noordelijke deel van Zuid-Amerika. Hier wordt namelijk een frequentie aangehouden van 60 hertz (Hz).

Elektriciteitsnet Nederland: onafhankelijker worden van het elektriciteitsnet

Al tijden zorgt het elektriciteitsnet voor veel problemen. Gebruikers die stroom van het net afnemen kampen met netcongestie. Dit komt doordat de vraag naar stroom groter is dan het aanbod. Dit is een veelvoorkomend probleem, vooral voor bedrijven die veel stroom verbruiken, zoals productiebedrijven. Als bedrijf wilt u uiteraard niet uw werkzaamheden en productie moeten aanpassen aan de beperkte energie die beschikbaar is. Dit beperkt de groei, verkoop en toekomst van bedrijven. Er zou dus een oplossing moeten komen.

Wilt u meer hierover weten? Lees dan ons artikel: Stroomnetwerk blijft de komende 10 jaar overbelast, duizenden buitenlandse technici vereist.

Oplossing problemen elektriciteitsnet: word zelf energiebeheerder

Een van die oplossingen is om uw dakoppervlak te gebruiken en daar zonnepanelen te installeren. Ruimte die u normaal niet nodig heeft, wordt dan slim ingezet. Veel bedrijven hebben een groot dakoppervlak, voldoende om veel zonnepanelen te kunnen installeren.

Energy Shift adviseert om daken zo vol mogelijk te leggen. Het maakt namelijk niet uit als u meer opwekt dan u verbruikt. U kunt overtollig opgewekte stroom verkopen aan het net, waardoor u dubbel profiteert. Ook kunt u energie die is opgewekt met zonnepanelen opslaan in een energieopslagsysteem (accu) van Energy Shift. Hierdoor kunt u zelf bepalen wanneer u de energie wilt gebruiken en kunt u bij een tekort aan stroom hier energie van afnemen.

Met zonnepanelen en een accu wordt u dus onderdeel van de oplossing van het stroomprobleem. Tegelijkertijd wordt u onafhankelijker van het net en hoeft uw bedrijf zich niet aan te passen aan de hoeveelheid stroom die er beschikbaar is en de problemen die zich blijven voordoen. Dit is de energie van de toekomst: duurzame en groene energie.

Bekijk onze installatie bij Mouw Hoedliggers in Ede, een goed voorbeeld van een bedrijf die nu onafhankelijk is van het net en het stroomprobleem heeft verholpen met behulp van Energy Shift.

Laat u adviseren door Energy Shift!

Heeft u ook last van netcongestie en alle problemen die het elektriciteitsnet met zich meebrengt? Laat u dan adviseren door Energy Shift, uw partner in duurzame energie. Met onze energieoplossingen zoals zonnepanelenenergiemanagement en energieopslag bent u bij ons aan het goede adres. 

Wij begeleiden u door het gehele proces en lossen graag uw stroomprobleem op. Wij denken met u mee en vragen kosteloos de subsidies aan waarvoor u in aanmerking komt. Neem vrijblijvend contact op of plan een gratis adviesgesprek in!

Daarnaast kunt u ook gebruikmaken van de gratis zonnepanelen calculator en de gratis accu calculator op onze website. Hier kunt u zelf berekeningen maken en ontdekken wat mogelijk is in uw situatie. Samen werken we met u aan een duurzame en groene toekomst. Draag uw steentje bij!

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image