Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
Fossiele energieverbruik
18 april 2019

Fossiele energieverbruik in 2018 gedaald

Het energieverbruik in Nederland is vorig jaar met 1,5 procent gedaald naar 3.100 petajoule, bleek afgelopen woensdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er werd vooral minder steenkool verbruikt. Hierdoor daalde het aandeel steenkool naar 11 procent.

Fossiele energieverbruik

Het Fossiele energieverbruik in Nederland is vorig jaar met 1,5 procent gedaald naar 3.100 petajoule, bleek afgelopen woensdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er werd vooral minder steenkool verbruikt. Hierdoor daalde het aandeel steenkool naar 11 procent.

Het totale aandeel van de fossiele energieverbruik daalde met 2 procentpunt naar 90 procent. Aardgas is goed voor ruim 40 procent en aardolie voor een kleine 40 procent. Andere energiebronnen zijn hernieuwbare energie, kernenergie, afval en de import van elektriciteit.

Wilt u meer weten over energie? Lees dan ons artikel: Zelf energie opwekken: hoe doet u dat?

Daling steenkoolverbruik

De daling van het steenkoolverbruik was te danken aan het stilzetten van oude kolencentrales. In totaal daalde het steenkoolverbruik van 380 petajoule in 2017 naar 340 petajoule in 2018.

Die daling werd opgevangen door geïmporteerde stroom. De netto-import steeg naar 29 petajoule. In 2016 en 2017 werd het wegvallen van de productie van elektriciteit uit steenkool nog opgevangen met stroomproductie uit aardgas.

Berekenen energieverbruik

Bij het berekenen van het energieverbruik telt het CBS niet alleen het stroom- en warmteverbruik, maar ook het verbruik van bijvoorbeeld brandstoffen voor transport of het produceren van plastic of mest met olie.

Bij de berekening van het aandeel hernieuwbare energie gebruikt het CBS de rekenregels vanuit de EU. Hierdoor wijken deze gegevens af van de cijfers die eerder zijn gepresenteerd. Ondanks deze vooruitgang bleek eerder dit jaar dat Nederland van alle EU-landen het verst verwijderd van de doelstelling op het gebied van hernieuwbare energie.

Energie advies Fossiele energieverbruik

Wilt u meer weten over energie en welke mogelijkheden er zijn voor uw bedrijf? Wij leggen u graag uit hoe u kunt verduurzamen en zelf groene energie kunt opwekken. Onze zonnepanelen en accu installaties zijn hier voor de oplossing! Neem vrijblijvend contact op of plan een gratis adviesgesprek in!

Bron: nu.nl

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image