Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
1 november 2016

Zonnepanelen op platteland presteren beter

Zonnepanelenpaneleninstallaties op het platteland hebben een hoger rendement dan installaties...

Zonnepanelenpaneleninstallaties op het platteland hebben een hoger rendement dan installaties in steden en dorpen. Dit blijkt uit onderzoek van de stichting Monitoring Zonnestroom in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Zij baseren zich in hun onderzoek op resultaten van de actie ‘Tel de Zon’, waarbij zoveel mogelijk bezitters van zonnepanelen wordt gevraagd om één week bij te houden hoeveel energie hun installatie opwekt. De opbrengst en de technische gegevens van hun installatie delen zij vervolgens met de onderzoekers. Het onderzoek wordt voor de derde keer op rij uitgevoerd. Volgens Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht blijken de jaaropbrengst en de prestatieverhoudingen van de zonnepanelen goed te zijn.

Wel blijkt er een grote spreiding van de prestaties van de systemen te zijn. Volgens van Sark is er voor het slecht presteren van systemen één hele duidelijk oorzaak aan te wijzen: schaduw. “Bomen, schoorstenen en dakkapellen zijn veel voorkomende objecten die schaduw veroorzaken”. In stedelijke gebieden zijn vanzelfsprekend meer schaduwobjecten. Vandaar dat de onderzoekers een lagere energieopbrengst signaleren bij zonnepanelen systemen in stedelijke gebieden dan bij systemen op het platteland.

Van Sark ziet verder dat systemen steeds beter gaan presteren door continue innovatie bij fabrikanten van zonnepanelen én omvormers. “De prestaties van zonnepanelensystemen blijven stijgen door onder meer een verbeterd rendement van zonnepanelen bij een lage lichtintensiteit en een hoger rendement van omvormers”. Een kritische succesfactor voor zonnepanelensystemen is volgens Van Sark een goede installateur. Verder geeft hij aan dat het monitoren van de prestaties van de zonnepanelen erg belangrijk is. Zo kunnen eventuele problemen snel opgelost worden.

Bron: Solar Magazine

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image