Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
5 maart 2019

Groei van groene stroom vooral door zonnepanelen op daken

In 2018 is 8 procent meer groene stroom opgewekt dan in 2017. Deze groei komt vooral door de toename van het aantal zonnepanelen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aandeel van groene stroom in het totale elektriciteitsverbruik steeg daarmee van 14 procent naar 15 procent.

In 2018 is 8 procent meer groene stroom opgewekt dan in 2017. Deze groei komt vooral door de toename van het aantal zonnepanelen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer zonnepanelen

De productie van stroom met zonnepanelen nam flink toe, van 2,2 miljard kWh in 2017 naar 3,2 miljard kWh in 2018. Dat is een stijging van ruim 40 procent. In 2018 kwam 18 procent van alle opgewekte groene stroom uit zonnepanelen. Een jaar eerder was dit aandeel nog 13 procent.

Deze stijging houdt direct verband met de forse toename van zonnepanelen. Het totale vermogen van zonnepanelen is in 2018 met ongeveer 1.400 megawatt gegroeid. Ter vergelijking: het totale vermogen wordt geschat op 4.300 megawatt. Ruim de helft van deze toename, zo’n 800 megawatt, kwam voort uit het plaatsen van grotere installaties op daken van gebouwen en op zonneweiden.

Groene stroom vs hernieuwbare energie

Het aandeel van groene stroom in het totale elektriciteitsverbruik steeg dus van 14 procent naar 15 procent. Dit is iets anders dan het aandeel hernieuwbaar energie in het energieverbruik, waar bijvoorbeeld ook het warmteverbruik in zit. Dit percentage stond eind 2017 op 6,6 procent. Daarmee is Nederland het verst verwijderd van doelstelling groene energie in EU.

Verdien geld met zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen op het dak zijn een interessante investering. Zeker voor agrariërs met een groot dakoppervlak. Zonnepanelen op het dak BV is specialist in zonnepanelen installaties bij agrariërs door heel Nederland. Als geen ander weten wij welke eisen er worden gesteld aan zonnepanelen bij agrariërs.

Belastingvoordeel voor agrariërs

Zonnepanelen zijn voor boeren nog interessanter door een aantal belastingaftrek regelingen. Deze regelingen zijn de Energie Investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Door deze regelingen wordt de terugverdientijd op uw investering in zonnepanelen korter. Deze regelingen kunt u toepassen boven op uw reguliere afschrijving.

Subsidie voor agrariërs

Als agrariër kunt u ook gebruik maken van de SDE+ subsidie. Als uw boerenbedrijf een grootverbruikersaansluiting heeft, kunt u maximaal 10,1 eurocent subsidie krijgen per opgewekt kilowattuur. Het hele proces van subsidieaanvraag tot de installatie van de zonnepanelen kunt u terecht bij Zonnepanelen op het dak BV uit Barneveld.

Direct weten wat u kunt verdienen?

Via onze Online Calculator kunt u direct ontdekken wat u kunt verdienen met zonnepanelen op uw dak. Gratis en vrijblijvend.

Bronnen: nu.nl, nos.nl en cbs.nl

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image