Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
5 oktober 2017

Banken verplichten vastgoedverduurzaming

Na ING en ABN AMRO introduceert ook de Rabobank verplichte...

Na ING en ABN AMRO introduceert ook de Rabobank verplichte energielabels bij nieuwe financieringen voor commercieel vastgoed. De bank wil de hele portefeuille binnen 10 jaar hebben verduurzaamd.

De banken reageren hiermee op de wettelijk verplichte verduurzaming die minister Blok eind 2016 aankondigde. Het is de bedoeling dat kantoorgebouwen van meer dan 100 m2 vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben.

Eind vorig jaar kondigde ING al aan de panden van eigenaren zonder verduurzamingsplannen niet meer te financieren. ING wil vanaf 2023 een volledig groene portefeuille hebben. De eis gaat al vanaf 2018 in omdat veel vastgoedleningen een looptijd van 5 jaar hebben. De verwachting is dat huurders door deze maatregel makkelijker kiezen voor een groen pand, waardoor bruine panden in waarde zullen dalen.

Ook ABN AMRO maakte in juli van dit jaar een vergelijkbare maatregel bekend. Zakelijke klanten kunnen 100% financiering krijgen.

ABN AMRO stelde een miljard euro aan financiering beschikbaar voor hun klanten. Het gevolg hiervan was dat de zakelijke vastgoedportefeuille van de bank steeg van 1% naar 13%. De tijd lijkt dus rijp voor verduurzaming.

Bron: rvo.nl

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image