Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
29 september 2023

Aantal Nederlandse boeren met energieopslag stijgt

"We zouden de Nederlandse ondernemer tekort doen als we alleen maar zonnepanelen adviseren." Lees meer over de voordelen van energieopslag.

“Het is een relatief nieuwe ontwikkeling, maar door de netcongestie gaat het ineens erg hard,” zegt Martin Valentijn. “Eerder verkochten wij alleen zonnepaneleninstallaties. Maar er zijn steeds meer mogelijkheden, we zouden de Nederlandse ondernemer tekort doen als we alleen maar zonnepanelen adviseren.”

En daarom verkopen we de laatste jaren steeds meer energieopslag systemen. Hoe zit dat precies? Valentijn legt het uit:

“Veel ondernemers hebben te maken met de negatieve gevolgen van netcongestie” (er is soms zoveel elektriciteit dat het net het niet altijd aan kan). “Ze kunnen bijvoorbeeld geen aansluiting meer krijgen, of krijgen te maken met negatieve stroomprijzen.”

Verdienmodel

De oplossing volgens de zonne-energiespecialist is een combinatie van drie dingen:

  1. Zelf energie opwekken
  2. Energie opslaan
  3. Handelen met energie

Valentijn: “Door deze drie dingen te combineren ontlast je het stroomnet en realiseer je tegelijkertijd een interessant extra verdienmodel voor je onderneming.”

3 x 80 Ampère aansluiting

Ook voor ondernemers met een kleinverbruikersaansluiting is energieopslag interessant aan het worden. Wel is het verstandig om de aansluiting te vergroten naar de grootste kleinverbruikersaansluiting, namelijk die van 3 x 80 Ampère. Daarmee kan er zoveel mogelijk stroom door de aansluiting heen, wat betekent dat je meer mogelijkheden hebt om op de juiste momenten energie in te kopen of te verkopen.

Zonnepanelen

Een aantal jaar geleden werd er geadviseerd om precies voldoende zonnepanelen te installeren om je eigen jaarverbruik mee op te wekken. Dat is nu wel verleden tijd. Want hoe meer stroom je opwekt, hoe meer stroom je hebt om mee te handelen, en daar zit het verdienmodel in.

Energieopslag

Gemiddeld genomen is een energieopslag systeem van 150 kWh voldoende. Maar meer of minder kan ook. Je gaat er vanuit dat je de accu dagelijks vollaadt en weer ontlaadt. Het is een buffer om zelf te gebruiken en om ermee te handelen. Een accu is niet interessant om energie lange tijd – zoals weken of maanden – in op te slaan.

Slim Energy Management Systeem (S-EMS)

Valentijn: “Wij verkopen bij onze energieopslag systemen een extra intelligent Energie Management Systeem.” Het is een upgrade op de standaard EMS die normaal gesproken bij accu’s wordt geleverd. “Met ons uitgebreide S-EMS gaat het systeem volautomatisch en op basis van weersvoorspellingen en stroomprijzen bepalen wanneer stroom opgeslagen, ingekocht of verkocht moet worden.”

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image