Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
7 februari 2020

‘Zonnepanelen leverden in 2019 meer stroom op dan langjarig gemiddelde’

2019 was opnieuw een mooi jaar voor eigenaren van een zonnepaneelinstallatie: De opbrengst van zonnepanelen was afgelopen jaar 8% hoger dan het langjarig gemiddelde. In totaal produceerden zonnepanelen ruim 4 procent van alle elektriciteit in Nederland.

De opbrengst van zonnepanelen was afgelopen jaar 8 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. Dat blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal met gegevens van Siderea.

Milieu Centraal: ‘Voor de opbrengst van zonnepanelen is de zoninstraling, hoeveel kracht de zon had, belangrijker dan het aantal zonuren. Volgens gegevens van Siderea was in 2019 de landelijk gemiddelde zoninstraling 8 procent hoger dan het langjarig gemiddelde van 1991 tot en met 2015.’

2019 is dus opnieuw een mooi jaar voor eigenaren van een zonnepaneelinstallatie. ‘De opbrengsten liggen helaas enkele procenten lager dan in het topjaar 2018,’ aldus SolarCare-directeur Pierre Gerrissen.

Productie zonne-energie in Nederland met 46 procent gegroeid

De combinatie van meer zonnepanelen en een zonnig jaar zorgde volgens de jaarcijfers van Energieopwek.nl ook voor groei. De zonnepanelen produceerden ruim 4 procent van alle elektriciteit in Nederland. Dat is voldoende voor het stroomverbruik van bijna 2 miljoen huishoudens. In juni en juli leverden zonnepanelen zelfs meer energie dan de windmolens op land en zee.

Biomassa voert in absolute aantallen nog steeds de ranglijst aan. De totale productie van duurzame energie kwam in 2019 uit op ongeveer 8,6 procent. In 2018 was dat nog 7,4 procent.

Bron: Solar Magazine

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image