Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
6 juli 2022

‘Terugverdientijd zonnepanelen blijft onder de 7 jaar’

De terugverdientijd van zonnepanelen blijft voor ook bij de afbouw van de salderingsregeling onder de 7 jaar. Voor de extensieve landbouw is dat zelfs maximaal 5,5 jaar.

De terugverdientijd van zonnepanelen blijft voor ook bij de afbouw van de salderingsregeling onder de 7 jaar. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNO naar de gevolgen van het afbouwen van het salderen.

TNO ontwikkelde enkele jaren geleden een rekenmodel waarmee het effect van de afbouw van de salderingsregeling op de terugverdientijd van investeringen in zonnepanelen in kaart werd gebracht. Het onderliggende rapport en het rekenmodel zijn nu op verzoek van minister Jetten voor Klimaat en Energie geactualiseerd.

Fors verbeterd

In dit nieuwe rapport is TNO uitgegaan van de meest recente cijfers voor de elektriciteitsprijzen, belastingen en investeringskosten van zonnepanelen. De uitkomsten van het onderzoek naar de terugverdientijden bij het nieuwe afbouwpad dat in 2025 start, zijn gunstig. De terugverdientijden zijn over de hele linie fors verbeterd ten opzichte van het vorige rapport.

Terugverdientijd huishoudens flink verbeterd

In het rapport van TNO uit 2020 werd er nog van uitgegaan dat de terugverdientijd voor de investering in zonnepanelen voor een huishouden op zou lopen tot circa 9 jaar in 2030. Uit het nieuwe rapport uit 2022 komt naar voren dat de terugverdientijden flink verbeterd zijn: bij huishoudens blijven de terugverdientijden tot 2030 voor het nieuwe afbouwpad de gehele periode beneden de 7 jaar.

Terugverdientijd utiliteitssector nog lager

Uit het onderzoek van TNO komt naar voren dat de terugverdientijden bij utiliteit – zoals kleine kantoren, scholen en sportclubs – nog veel lager liggen dan bij huishoudens. In 2022 zijn de terugverdientijden voor utiliteitsgebouwen met een jaarlijks elektriciteitsverbruik tot 50.000 kilowattuur 3,6 jaar. Voor sportcomplexen, dorpshuizen en extensieve landbouw loopt de terugverdientijd in 2030 op tot maximaal 5,5 jaar en voor kleine kantoren en zorg lopen de terugverdientijden terug naar 3,6 respectievelijk 3,1 jaar in 2030. De terugverdientijden zijn te zien in onderstaande grafiek.

terugverdientijd zonnepanelen landbouwBron: Solar Magazine

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image