Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
29 juni 2023

Stroomaansluiting: ‘Use it or lose it’

Grote bedrijven die hun aansluiting op het stroomnet langere tijd niet gebruiken, kunnen die straks kwijtraken. Netbeheerders krijgen de mogelijkheid om die aansluiting aan een ander bedrijf te geven.

Grote bedrijven die hun aansluiting op het stroomnet langere tijd niet of te weinig gebruiken, kunnen die straks kwijtraken. Netbeheerders krijgen de mogelijkheid om die aansluiting aan een ander bedrijf te geven.

Dat staat in het Financieel Dagblad van vandaag. Dit principe wordt use it or lose it genoemd en moet helpen bij het terugdringen van de lange wachtlijsten die er op diverse plaatsen zijn voor een nieuwe of zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet. Technisch verandert er niks, maar je wordt gecontracteerd vermogen wordt naar beneden bijgesteld. Dat betekent dat je minder stroom mag afnemen en mag terugleveren aan het net.

Daarnaast krijgen de netbeheerders ook meer ruimte om flexibele contracten aan te bieden aan bedrijven. Dat zijn bijvoorbeeld contracten waarin wordt afgesproken dat een bedrijf tijdens spitsuren op het net geen stroom af mag nemen of mag leveren.

Kritiek

Het is begrijpelijk dat er ook kritiek op de nieuwe regels komt. Hans Grünfeld van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) bijvoorbeeld. Hij zei gisteren tegen de NOS: “De netbeheerder moet zorgen voor voldoende capaciteit en aansluiting. Dat is een maatschappelijke taak. Er is niet tijdig geïnvesteerd in het stroomnetwerk. Dan verwacht je dat de toezichthouder ingrijpt. En nu wordt het de industrie verweten dat ze niet meedenkt met oplossingen voor energiebesparing.”

Energieopslag

Het is een extra reden voor ondernemers om een investering in energieopslag te overwegen. Omdat het systeem volautomatisch met energie gaat handelen op de verschillende energiemarkten, (A) gebruik je jouw aansluiting en (B) kom je niet in aanmerking voor een tijdelijke afname- of leverstop. Dat komt naast alle andere financiële voordelen van energieopslag.

Breid aansluiting uit

Bovendien is het geen gek idee om te overwegen vast je stroomaansluiting uit te breiden. De aanvragen kunnen op dit moment lang duren, maar het is nog mogelijk een aanvraag in te dienen. Zeker voor ondernemers die willen investeren in opwek en opslag van duurzame energie is een grote aansluiting interessant voor een gunstig rendement op de investering.

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image