Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
23 november 2021

Milieuvriendelijke boeren krijgen van a.s.r. tot 10 procent korting op pachtsom

Verzekeraar a.s.r. geeft milieuvriendelijke boeren een korting van 5 tot 10 procent op de pachtsom die zij betalen.

Verzekeraar a.s.r., tevens de grootste particuliere eigenaar van landbouwgrond in Nederland, geeft milieuvriendelijke boeren een korting van 5 tot 10 procent op de pachtsom die zij betalen. Dat maakt het beursgenoteerde concern dinsdag bekend, schrijft Het Financieele Dagblad (FD).

A.s.r. real estate bezit 36.000 hectare landbouwgrond en 6.000 hectare aan landgoederen. Ruim tweeduizend Nederlandse boeren pachten grond van het bedrijf. Het concern is optimistisch over het effect van deze aanpak.

“We verwachten een grotere impact van onze stap dan alleen rechtstreeks voor de grond die wij verpachten. Want boeren die van ons pachten, bewerken ook vaak grond van andere eigenaren. Als ze op a.s.r.-grond duurzaam boeren, doen ze dat waarschijnlijk ook in de rest van hun bedrijf”, zegt Fadyan Pronk van ASR Dutch Farmland Fund in het FD.

Het concern wil dat de hogere kosten van milieuvriendelijkere landbouw niet alleen voor rekening van de boeren komen. “Alle partijen in de agrarische keten dragen verantwoordelijkheid voor deze omschakeling.”

A.s.r. verwacht dat in 2024 alle nieuwe pachters voor de korting zullen gaan. Pronk acht het haalbaar dat minimaal 15 tot 20 procent van de bestaande pachters eveneens in aanmerking komt voor de beloning voor milieuvriendelijk boeren.

Het belonen van “schone” boeren valt volgens Pronk onder de strategie ‘klimaatslim boeren’ van a.s.r. Het concern verwacht de derving van pachtgeld terug te verdienen via de waardestijging van schone grond.

Bron: nu.nl

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image