Energy Shift spreekt op 18 juni op het Achter de Meter event in Barneveld
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)

Accu: een Ideale aanvulling

Enige tijd geleden besloten de broers om onderzoek te doen naar energieopslag. “We houden altijd onze ogen open voor kansen voor ons bedrijf”, vertelt Loonen. “Zo hebben we bijvoorbeeld in 2018 een mono-mestvergister gebouwd. We slaan energie op in de mestvergister door het verwarmen van de mest.” Op deze manier kunnen de broers gas leveren aan zo’n 200 huishoudens. Een mooie duurzame investering! Loonen: “Een accu is een ideale aanvulling op de mestvergister. Daarnaast kunnen we de energie die wij opwekken met zonnepanelen opslaan en bewaren voor eigen gebruik.”

1.368 zonnepanelen en 328 kWh energieopslag voor melkveebedrijf Loonen

Netcongestie

Loonen is een van de agrariërs die met veel zonnepanelen op het dak aan het net had willen leveren, maar bij wie dat door de netcongestie niet mogelijk is. Door de enorme groei in de productie van hernieuwbare energie, komt er teveel druk op het elektriciteitsnet in Nederland. Dat betekent dat er voor veel grootverbruikers geen transportcapaciteit beschikbaar is totdat het net is uitgebreid. De netbeheerder werkt er hard aan om het net uit te breiden, maar dit kan nog jaren duren.

 

Zonnepaneleninstallatie

Loonen laat zich door dit netprobleem niet tegenhouden. Hij blijft investeren in zonnepanelen. De broers hebben in de planning om op de zojuist in gebruik genomen koeienstal een zonnepaneleninstallatie te laten leggen. De stroom die daarmee geproduceerd wordt, kunnen ze niet aan het net leveren. “Maar”, zo motiveert Loonen, “door gebruik te maken van een EOS kunnen we het ‘teveel’ aan geproduceerde stroom, dat niet aan het net geleverd kan worden, alsnog zelf gebruiken.”

Melkboer én energieboer

“Wij zijn nu melkboer én energieboer! Wie had dat gedacht? Je ziet het verschil op de stroomafrekening. Het is ook wel eens fijn dat het gewoon vanzelf gaat!”
johan loonen accu
Johan Loonen
johan bij zijn accu

Voordelen

Naast dit voordeel kan Loonen nog wel meer voordelen bedenken van energieopslag op zijn bedrijf: “Als er calamiteiten zijn bij de netbeheerder staat ons bedrijf niet stil, maar kan er gewoon doorgewerkt worden.” Een accu werkt als aggregaat en kan in geval van stroomuitval het bedrijf toch van elektriciteit voorzien. Daarnaast zien de broers de accu ook als uitkomst om slimmer om te gaan met energie op het bedrijf, het zogenoemde smart grid. En, last but not least: “de aansluitwaarde kan nu omlaag. Dit scheelt kosten.”

Alles bij elkaar levert de combinatie van zonnepanelen en energieopslag zoveel voordeel, dat de broers hun opslagcapaciteit in 2024 alweer gaan verdubbelen.

Subsidie

Om de investering in energieopslag mogelijk te maken, maakten de broers gebruik van subsidie. De subsidies EIA (Energie-investeringsaftrek) en KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) zijn aan te boren bij een investering in energieopslag.

 

Energy Shift

Energy Shift is als specialist in duurzame verdienmodellen groot geworden in de agrarische wereld. Het bedrijf is constant op zoek naar hoe zij Nederlandse ondernemers het beste kunnen bedienen als het gaat om elektrische verduurzaming. De broers kwamen tijdens hun zoektocht in contact met Energy Shift. “Wij hebben research gedaan en daarbij kwam Energy Shift goed uit de bus. Uit de gesprekken die volgden bleek dat we beide erg enthousiast zijn en hetzelfde doel voor ogen hebben.”

Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image