Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
1 december 2021

Nieuwe studie: 85 procent grote daken na kleine aanpassing geschikt voor zonnepanelen

85 procent van de grote daken in Nederland is na een kleine aanpassing geschikt voor zonnepanelen. Dat blijkt uit een nieuwe studie naar constructieve beperkingen voor zonnepanelen op daken.

85 procent van de grote daken in Nederland is na een kleine aanpassing geschikt voor zonnepanelen. Dat blijkt uit een nieuwe studie naar constructieve beperkingen voor zonnepanelen op daken.

Vooral agrarische gebouwen en oude panden zijn volgens de onderzoekers kansrijk. Het onderzoek is uitgevoerd door SYSTEMIQ in opdracht van en in samenwerking met TKI Urban Energy en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Verzekeraar en stroomnet

De analyse is tot stand gekomen aan de hand van 164 constructieve rapporten en 20 diepte-interviews met projectontwikkelaars, ingenieursbureaus en andere stakeholders. Het onderzoek heeft expliciet alleen gekeken naar de constructieve beperkingen. Natuurlijk kunnen er ook andere redenen zijn waarom een dak geen pv-installatie krijgt, bijvoorbeeld een vol stroomnet.

1,1 terawattuur extra zonne-energie

Er ligt volgens de studie op dit moment 2,8 terawattuur aan zonnepaneelinstallaties op grote daken in Nederland. De projecten in de pijplijn zijn nog eens goed voor 5,9 terawattuur aan nieuwe zon-op-daksystemen tot 2030.

Met minimale aanpassingen kan daar nog een keer 1,1 terawattuur extra bij komen tot 2030. De onderzoekers stellen dat de benodigde investering voor een lichte constructieve beperking namelijk minder dan 10 euro per vierkante meter en daarmee gemiddeld 10 procent van de investeringskosten bedraagt. Die 1,1 terawattuur zonne-energie is goed voor 10 vierkante kilometer aan dakoppervlak die er extra bij komt, oftewel circa 1.000 grootschalige zonnedaken. Dat is genoeg voor het elektriciteitsverbruik van 400.000 huishoudens.

Type beperkingen

Distributiecentra, agrarische bijgebouwen, (niet zware) industriepanden en oude panden. De meeste agrarische panden hebben een lichte beperking. Meer dan de helft van de distributiecentra, industriepanden en oude panden heeft geen beperking. Bij het berekenen van de beperkingen is gekeken naar de draagkracht van het gebouw, het gewicht van het dak zelf, de variabele belasting met bijvoorbeeld sneeuwval, de constructiematerialen en de gevolgen van bezwijking. De maatregelen zijn gecategoriseerd naar het verlichten van de belasting, aanpassen van het zonne-energiesysteem of versterken van de constructie.

Type gebouw

Geen beperking 

Licht beperkt 

Zwaar beperkt

Distributiecentra 66 procent 9 procent 25 procent
Agrarische gebouwen 2 procent 94 procent 4 procent
(Niet zware) Industriepanden  70 procent 4 procent 26 procent
Oude panden 54 procent 39 procent 7 procent

Subsidie

De aanpassingskosten voor de daken zijn vaak niet meegerekend in de businesscases en subsidieaanvragen. Daar moet, ook bij de overheid, meer aandacht voor zijn, vindt de TKI Urban Energy. Met name in een markt waarin de marges flink onder druk staan, is dit een risico voor snelle uitrol. Michiel Kirch, directeur TKI Urban Energy: ‘Constructieve beperkingen waren tot nu toe een blackbox, maar het onderzoek laat zien dat we met minder dan 10 procent van de investeringskosten enorme stappen kunnen zetten. Kortom: er is nog een flinke hoeveelheid dak die met een kleine financiële impuls vol gelegd kan worden. Maar het vraagt wel dat je echt goed kijkt naar wat je wel en niet meerekent in je businesscase. En qua subsidies kan de overheid daar ook meer mee doen.’

Bron: SolarMagazine

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image