Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
11 oktober 2019

Jonge Boerenfonds open op 1 januari 2020

Het kabinet maakt het voor financierders gemakkelijker om extra leningen te verstrekken aan jonge boeren die willen investeren in innovatie en verduurzaming. Het kabinet investeert 75 miljoen in de regeling. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Om startende jonge boeren of tuinders te ondersteunen bij het opzetten van een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf komt er een extra financieringsmogelijkheid beschikbaar. De regeling maakt het voor financierders namelijk mogelijk om extra leningen te verstrekken aan jonge boeren.

Een voorwaarde is dat de jonge boeren willen investeren in innovatie en verduurzaming, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van hun stal of loods.

Via de Borgstellingsregeling Vermogensversterkende Kredieten wordt het voor jonge boeren dus gemakkelijker om een lening te krijgen. Het kabinet investeert over meerdere jaren 75 miljoen in de regeling. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer. De regeling is gereed en sinds begin september 2019 in te zien. Dat betekent dat jonge boeren en financiers zich kunnen gaan voorbereiden op deelname aan de regeling, die vanaf 1 januari 2020 wordt opengesteld.

Drempel om te kunnen investering verlaagd

De landbouw zit in een transitie naar verduurzaming. Jonge agrariërs staan voor opgaven op het gebied van het sluiten van kringlopen, biodiversiteit, diergezondheid- en welzijn. Tegelijkertijd is een bedrijfsovername juist een natuurlijk moment om te investeren in een duurzame bedrijfsvoering. Echter, dit vraagt om investeringen waar jonge boeren in deze vroege fase van hun loopbaan niet altijd de middelen voor hebben. Door gebruik te maken van de regeling wordt de financiële drempel voor jonge agrariërs verlaagd. Deze regeling is uitgewerkt in overleg met relevante stakeholders, waaronder Rabobank en NAJK.

Lees hier het verhaal het varkens- en pluimveebedrijf van de familie Rijkers uit Vessem met 2.277 zonnepanelen.

VVK-lening via financierder

De Borgstellingsregeling Vermogensversterkende Kredieten is vanaf 3 september openbaar en vanaf 1 januari 2020 opengesteld voor deelname. Voor het krediet neemt de jonge ondernemer contact op met een deelnemende financierder, die de kredietovereenkomst bij RVO indient voor de overheidsborgstelling.

Meer informatie, zoals over criteria, is te vinden in dit artikel van het RVO.

Bron: RVO

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image