Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
4 juni 2019

‘Schone energie binnen tien jaar goedkoper dan steenkool’

De Europese energiesector heeft een "keerpunt" bereikt. "Goedkopere, schone energie zal de economische levensvatbaarheid van de kolenproductie binnen tien jaar vernietigen." Dat zegt Francesco Starace, hoofd van Enel, het grootste energiebedrijf van Europa.

De Europese energiesector heeft een “keerpunt” bereikt. “Goedkopere, schone energie zal de economische levensvatbaarheid van de kolenproductie binnen tien jaar vernietigen.” Dat zegt Francesco Starace, hoofd van Enel, het grootste energiebedrijf van Europa.

Het keerpunt is er al

De steeds lagere kosten van wind- en zonne-energie zou betekenen dat kolen en andere soorten koolstofintensieve energieproductie uit de markt zullen worden verdreven. “Het keerpunt voor steenkool is er in sommige landen al en zal in alle landen in Europa plaatsvinden,” vertelde hij afgelopen maandag aan de Financial Times.

Kolenindustrie moet vooruit plannen

Om de achteruitgang van oudere, meer vervuilende energieproductie te managen, moeten industrie en overheden “de waarheid onder ogen zien zonder in paniek te raken,” zei hij. “Je kunt mensen geen leugens vertellen, zeggen dat het allemaal wel goed komt en gewoon door blijven gaan alsof er niets veranderd. We moeten de waarheid vertellen. We moeten zeggen ‘jongens, in de komende vijf jaar, 10 jaar a 20 jaar zal dit gaan gebeuren, dus laten we vooruit plannen’.”

Lees hier het verhaal van Kiezebrink, internationaal leverancier diervoeding uit Putten: “Iedereen zou zonnepanelen moeten overwegen.”

Eerste landen sluiten kolenpits

Al langer wijzen deskundigen erop dat die bedrijven in financiële problemen kunnen komen als blijkt dat de voorraden van bijvoorbeeld steenkool minder waard worden. De kolenindustrie biedt werk aan 185.000 mensen in de Europese Unie. Verschillende landen, zoals Duitsland en Spanje, hebben hun pits al gesloten en proberen nieuwe werkplaatsen voor hun mijnwerkers te vinden.

“De vraag is altijd geweest: kunnen de kosten van wind- of zonne-opwekking de kosten van een volledig afgeschreven oude kolencentrale verslaan? Wanneer dat gebeurt, is de oude technologie dood.”

Storace hamert erop dat bedrijven in de fossiele-energiebranche realistisch moeten zijn over wat het betekent wanneer ze de concurrentie niet meer aankunnen.

Bron: Financial Times / Nu.nl

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image