Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
30 augustus 2017

Lagerwey ontwikkelt eerste zelfklimmende hijskraan

Windturbineproducent Lagerwey uit Barneveld heeft de eerste zelfklimmende hijskraan ontwikkeld...

Windturbineproducent Lagerwey uit Barneveld heeft de eerste zelfklimmende hijskraan ontwikkeld voor een snellere en goedkopere bouw van windturbines. De Lagerwey Kraan heeft geen grote kraanopstelplaats nodig en maakt het daardoor mogelijk om op voorheen onmogelijke locaties windturbines te bouwen.

Henk Lagerweij, pionier binnen de Barneveldse windmolenfirma, bedacht deze slimme oplossing 4 jaar geleden. Een hijskraan die zichzelf vasthoudt aan de mast, en vervolgens stukje bij beetje meeklimt terwijl hij deze opbouwt. Hierdoor kan ook op lastige bereikbare plaatsen geplaatst worden, zoals bij dijken, bergruggen, bossen en op drassig terrein. Daarnaast kan de kraan hijsen met windsnelheden tot 15 m/s.

De kraan is ook nog eens veel eenvoudiger te vervoeren. Waren er bij een normale kraan 150 vrachtwagentrailers nodig om hem te vervoeren, de zelfklimmende kraan kan vervoerd worden op 3 vrachtwagentrailers. Daar komt bij dat het benodigde oppervlak maar ongeveer 350 m2 is. Voor een normale kraan is 10 maal zoveel oppervlakte nodig en moet vaak eerst nog de bouwplaats geschikt gemaakt worden.

Door deze oplossing neemt het aantal locaties waar gebouwd kan worden sterk toe, terwijl de kosten sterk afnemen. De installatiekosten liggen op zo’n 20% van de conventionele bouwwijze. Er is in principe geen limiet meer aan de hoogte. Een ander groot voordeel is dat de kraan ook voor servicewerkzaamheden gebruikt kan worden.

Die nieuwe techniek is ontwikkeld met steun van de regeling Demonstratie Energie-innovatie (DEI). Lagerweij: “Formeel moet die ontwikkeling leiden tot energiebesparing. Daarop werd onze 1e aanvraag afgewezen. Maar uiteindelijk konden we duidelijk maken dat via deze ‘tool’ hoger bouwen mogelijk wordt. En hoger betekent méér rendement met minder turbines. Dat overtuigde de beoordelaars van de aanvraag.”

Bron: rvo.nl

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image