Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
martin energie management
12 juli 2023

Het Nederlandse elektriciteitsnet zit vol en is uit balans . . .

"Betaal je mee aan de problemen, of verdien je aan de oplossing?" In dit artikel lees je de vier meest voorkomende problemen en hun oplossing.

martin energie management

Het Nederlandse elektriciteitsnet zit vol en is uit balans . . .

Betaal je mee aan de problemen, of verdien je aan de oplossing?

Ons elektriciteitsnet is nooit gemaakt met het idee dat de eindgebruikers (lees: bedrijven, boeren, particulieren) zelf stroom gingen opwekken. Dus wat een hele goede ontwikkeling is (het opwekken van duurzame energie), veroorzaakte ook een nieuw probleem: het net raakte vol en raakte uit balans.

De netbeheerders zijn druk bezig dit probleem op te lossen, maar dat is een kwestie van tientallen jaren. En de kosten die zij daarvoor maken berekenen ze door naar jou en mij.

Meest voorkomende problemen

Dat het net vol zit, brengt allerlei problemen met zich mee. De rek is er uit. Steeds meer ondernemers krijgen ‘nee’  te horen op hun wensen om uit te breiden. Hieronder lees je de vier problemen die we het vaakst bij Nederlandse ondernemers tegenkomen:

 1. “Ik hebben een grotere aansluiting nodig, maar kan die niet krijgen.”
  Als je meer stroom wilt verbruiken of terugleveren, heb je soms een grotere aansluiting nodig, maar het is niet meer zo vanzelfsprekend dat je krijgt.
 2. “Mijn gecontracteerd vermogen moet groter, maar mijn energieleverancier wil deze niet uitbreiden.”
  Soms is je aansluiting wel groot genoeg, maar zit er een beperking op hoeveel stroom er door jouw netwerk mag gaan. Je kunt wel meer, maar ga je over je gecontracteerd vermogen heen, dan wordt je daarvoor beboet.
 3. “Ik wil groeien in mijn productie …” of: “Ik wil groeien in verduurzaming, maar dat is niet mogelijk omdat de netbeheerder niet met me mee wil groeien.”
  Bedrijven willen bijvoorbeeld hun daken graag volleggen met zonnepanelen, maar waar moeten ze met de stroom heen die ze niet zelf gebruiken?
 4. “Ik wek zelf energie op, maar nu heb ik last van negatieve stroomprijzen.”
  Doordat de balans uit het net is – er is soms teveel stroom – zakt de energieprijs soms zover dat er sprake is van negatieve stroomprijzen. Waar je normaal geld krijgt, kost het op die momenten geld om duurzame energie aan het net te leveren.

Oplossingen

In alle bovenstaande gevallen betaald de gebruiker mee aan de problemen van het net. Door negatieve energieprijzen, door gemiste inkomsten, door de stijgende contractkosten van de energieleverancier, et cetera.

Een oplossing die we voor alle vier de bovenstaande problemen inzetten, is energieopslag. Je neemt de regie over je stroomgebruik in eigen handen. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel stroom je uit het net trekt en teruglevert. Je zet jezelf in de positie waarin je minder afhankelijk bent van het net en van je energieleverancier. Je hebt immers een buffervat – en slimme software die eigenlijk het meeste werk voor je doet.

Ondernemers die meewerken aan de oplossing van het probleem – van onbalans en een te vol net – worden daarvoor beloond. Haal je stroom van het net af als er teveel stroom is? Daar krijg je geld voor. Lever je stroom terug als er te weinig stroom op het net is, dan krijg je daar geld voor.

Onze vraag aan Nederlandse ondernemers is dan ook: betaal je mee aan de problemen van het net, of word je deel van de oplossing en ga je daar geld mee verdienen?

Video: Edwin Mouw heeft meer stroom nodig dan z’n aansluiting kan leveren en uitbreiden was niet mogelijk. Dus losten wij het probleem op met 760 zonnepanelen en 656 kWh energieopslag.

Meer informatie

Wil je meer informatie over energieopslag en welke voordelen het jou kan opleveren? Check hier onze oplossingen of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image