Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
6 september 2021

Grünen: stel zonnepanelen op alle daken verplicht

Die Grünen, onderdeel van De Europese Groene Partij, wil dat de Europese Unie (EU) de uitrol van zonnepanelen op daken van alle gebouwen gaat verplichten.

Die Grünen, onderdeel van De Europese Groene Partij, wil dat de Europese Unie (EU) de uitrol van zonnepanelen op daken van alle gebouwen gaat verplichten. De partij wil een verplichting voor nieuwbouw en renovaties.

Volgens Europarlementariër Michael Bloss van Die Grünen zou de verplichting van toepassing moeten worden voor nieuwbouw, complete renovaties en dakrenovaties. ‘Deze eis voor zonnedaken zou in gelijke mate moeten gelden voor residentiële en commerciële gebouwen.’

Tolerantieplicht

In Duitsland overwegen enkele deelstaten al een verplichting zonnepanelen op daken van woonhuizen en zou Annalena Baerbock – lijsttrekker van Die Grünen en de mogelijke opvolger van bondskanselier Angela Merkel – graag een landelijke verplichting ingevoerd zien worden.

De federale minister van Economische Zaken Peter Altmaier (CDU) stelde eerder ‘niet per se een fan te zijn van verplichte zonne-energie op de daken van particuliere huizen’. Voor veel huiseigenaren is het volgens hem simpelweg te duur om zelf een systeem te financieren. Hij stelde daarbij zich wel een ‘plicht tot tolereren’ te kunnen voorstellen. Eigenaren zouden door deze tolerantieplicht genoodzaakt zijn om hun daken beschikbaar te stellen voor zonnepanelen die door iemand anders, zoals de gemeente, worden geïnstalleerd en geëxploiteerd.

Timmermans

Bloss heeft nu in de Duitse krant WELT het plan onthuld om via de Europese route een verplichting te bewerkstelligen. De verplichting zouden moeten worden opgenomen in het ontwerp van de herziene Europese richtlijn voor de energie-efficiëntie van gebouwen. Tot nu toe was er in Duitsland onenigheid over de kwestie van verplichte zonnedaken.

Die Grünen zouden onder meer voorzitter van Europese Commissie Ursula von der Leyen en Eurocommissaris Frans Timmermans achter hun plan proberen te krijgen.

Zonnepanelen op daken

Wilt u weten welk voordeel zonnepanelen op uw daken op kunnen leveren? Bereken het via onze gratis zonnepanelen calculator.

Bron: Solar Magazine

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image