Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
24 april 2019

‘Geen zonneparken op Nederlandse landbouwgrond’

"Ik ben er geen voorstander van om in Nederland landbouwgrond te gebruiken voor zonneparken," zegt directeur Marjan Minnesma van duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Ze sprak maandag in Den Haag bij de presentatie van het visierapport 'KunstMest 4.0' van Meststoffen Nederland, de brancheorganisatie van de kunstmestindustrie.

“Ik ben er geen voorstander van om in Nederland landbouwgrond te gebruiken voor zonneparken,” zegt directeur Marjan Minnesma van duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Ze sprak maandag in Den Haag bij de presentatie van het visierapport ‘KunstMest 4.0’ van Meststoffen Nederland, de brancheorganisatie van de kunstmestindustrie.

 “We moeten keuzes maken, want we hebben onze beschikbare landbouwgrond hard nodig. Gebruik ze waarvoor ze het beste benut kunnen worden.”

Druk op beschikbare landbouwgrond

De verduurzaming van de economie zorgt voor een enorme druk op de beschikbare landbouwgrond in Nederland. Als naast de productie van voedsel en veevoer de vraag naar biomassa voor de productie van papier, kleding en isolatiemateriaal wordt meegenomen, dan wordt het areaal drie keer overtekend. “Ik zie veel claims op biomassa en landbouwgronden. Zo zou er weer vlas geteeld moeten worden voor de productie van duurzaam isolatiemateriaal. Ik vraag me af waar dat allemaal vandaan moet komen, want zo veel beschikbare grond hebben we niet.”

Klimaatveranderingen

De druk op de Nederlandse landbouw zal ook toenemen omdat de productie in andere EU-landen gaat afnemen, verwacht de Urgenda-directeur. “Dat gaan we ruim voor 2050 al merken, als in Spanje en Italië door klimaatveranderingen de productie terugloopt.”

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteerde deze week de publicatie ‘Dagelijkse kost’. Hierin wordt gekeken hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem.

Zorgvuldiger produceren

Een van de conclusies luidt dat zorgvuldiger produceren meestal leidt tot een grotere behoefte aan grond om dezelfde productie te halen.

Met zorgvuldiger wordt bijvoorbeeld bedoeld biologische teelt of veehouderij met meer aandacht voor dierenwelzijn, wat meer ruimte vraagt. Als al het kippen- en varkensvlees uit scharrelsystemen zou komen, dan is bijvoorbeeld 3 procent meer grond nodig.

Eerst daken benutten

Ook minister Kajsa Ollongren ziet het liefst ziet dat voor zonnepanelen eerst daken van gebouwen worden benut. “We moeten zorgvuldig omgaan met de beschikbare vruchtbare landbouwgrond,” aldus de minister.

Bron: Nieuwe Oogst

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image