Energy Shift spreekt op 18 juni op het Achter de Meter event in Barneveld
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
20 november 2019

Extra subsidieronde SDE+: minimaal 1,5 en maximaal 2 miljard euro beschikbaar

Minister Wiebes kondigt aan dat er in het voorjaar van 2020 een extra ronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) wordt opengesteld. De minister wil voor de extra subsidieronde minimaal 1,5 en maximaal 2 miljard euro beschikbaar stellen. De subsidieronde wordt eind maart 2020 opengesteld.

Minister Wiebes kondigt aan dat er in het voorjaar van 2020 een extra ronde van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) wordt opengesteld. De minister wil voor deze extra subsidieronde minimaal 1,5 en maximaal 2 miljard euro beschikbaar stellen. De ronde wordt eind maart 2020 opengesteld.

Minister Wiebes kondigde naar aanleiding van de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2019 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een reeks extra maatregelen aan om de klimaatdoelen te realiseren. Daarbij meldde hij ook een extra subsidieronde van de SDE+-regeling. “Een aantal projecten die in principe klaar zijn om SDE+ aan te vragen, zullen in de najaarsronde 2019 geen succesvolle aanvraag kunnen doen vanwege het ontbreken van de benodigde vergunning(en) ten gevolge van de PAS-uitspraak en/of een negatieve transportindicatie van de netbeheerder.”

Identieke opzet, basisbedragen aangepast

De voorjaarsronde 2020 zal qua opzet, technieken en categorieën identiek zijn aan de najaarsronde 2019. Dat is volgens Wiebes noodzakelijk om op een dergelijk korte termijn een goed uitvoerbaar traject te doorlopen. Wel zullen de basisbedragen voor de verschillende technieken worden aangepast naar de meest actuele inzichten voor het voorjaar 2020. Hiertoe zal het Planbureau voor de Leefomgeving een separaat advies uitbrengen.

De goedkeuring van de Europese Commissie in het kader van de staatssteun loopt aan het eind van het jaar af, maar minister Wiebes heeft het proces voor de verlenging van deze goedkeuring reeds in gang gezet.

Niet-benutte budget

Deze extra ronde wordt gefinancierd uit het niet-benutte budget van de openstellingsronden in het voorjaar en najaar van 2019. In de voorjaarsronde, waarin voor 2,5 gigawattpiek aan zonnestroomprojecten werd gehonoreerd, is 1,1 miljard euro budget overgebleven.

Minister Wiebes zal de Tweede Kamer voor het kerstreces nader informeren over de extra openstellingsronde van de SDE+ in 2020 en het definitieve openstellingsbudget voor deze ronde, mede op basis van het verloop van de najaarsronde van de SDE+ 2019.

Bron: Solar Magazine

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image