Zonnepanelen op het dak heet nu Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
15 maart 2024

Wat is energietransitie?

Het doel om duurzaamheid aan te moedigen, komt door de opwarming van de aarde en de klimaatveranderingen. Maar wat is energietransitie Nederland precies, en hoe ziet een energietransitiemodel eruit? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel.

Wereldwijd staat energietransitie centraal in het creëren van een duurzame toekomst. Door te verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind en waterstof, verminderen we de impact op het milieu. Het doel om duurzaamheid aan te moedigen, komt door de opwarming van de aarde en de klimaatveranderingen. Maar wat is energietransitie Nederland precies, en hoe ziet een energietransitiemodel eruit? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel.

Energietransitie betekenis

Energietransitie is een overgang van fossiele energie (oude energie) naar energie uit hernieuwbare bronnen (schone energie). We noemen dit ook wel duurzame energie of groene energie. Fossiele energie komt voort uit de verbranding van steenkool, aardolie en aardgas. Deze verbranding leidt door de uitstoot van broeikasgassentot de opwarming van de aarde en veroorzaakt dus (negatieve?) klimaatveranderingen.  

In vergelijking met fossiele energie geeft hernieuwbare energie minder uitstoot van broeikasgassen en is dus op de lange termijn veel beter voor het milieu. 

Energietransitie Nederland

In Nederland wordt er al veel gedaan om duurzame energie op te wekken en aan te moedigen. Energieleveranciers investeren in duurzame energieoplossingen zoals windparken en zonneparken. Alle Nederlandse energieleveranciers bieden inmiddels groene stroom aan, waardoor de drempel voor consumenten laag is. Ook rijden er al aardig wat Nederlanders in elektrische auto’s, hebben zonnepanelen op hun daken liggen en willen steeds meer bedrijven verduurzamen door middel van zonnepanelen en accu’s.

Nederland heeft samen met andere landen afspraken gemaakt om te zorgen dat er meer hernieuwbare energie gebruikt en aangespoord wordt. Het doel hierbij is om in 2050 een volledig duurzame energievoorziening in Nederland te realiseren. De energievoorziening moet dan bestaan uit 100% groene energie. 

Deze afspraken zijn vastgelegd in verschillende wetten en akkoorden (Energieakkoord). Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), een belangrijke organisatie in Nederland, monitort de voortgang van de overstap naar schone energie. Bekijk de website van het CBS voor onder andere publicaties over de voortgang van energietransitie Nederland.

Wil jij ook verduurzamen als bedrijf, door middel van zonnepanelen of energieopslag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en bespreek de mogelijkheden!

Energietransitiemodel

Een energietransitiemodel (ETM) is een model waarin feiten staan over energie om inzicht te geven in wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Het energietransitiemodel ondersteunt de inhoudelijke discussie over energietransitie. Het bevat veel data van zes verschillende EU-landen.

Het Energietransitiemodel heeft verschillende versies. Het standaardmodel is bestemd voor onderzoek, advieswerk en strategische verkenningen. Vele instanties hebben hun eigen energietransitiemodel opgesteld en gepubliceerd. U zult er dus verschillende kunnen vinden op het internet.

De toekomst van verduurzamen in Nederland

In Nederland gebruiken we veel aardgas, wat vervangen zou moeten worden met duurzame energie. Hierbij kunt u denken aan zonne-energie, groen gas of stadverwarming op biomassa. Er worden in Nederland nog steeds nieuwbouwprojecten gestart waarbij de huizen op een aardgasnetwerk worden aangesloten. Dit zou vervangen moeten worden door andere energiebronnen. Koken op gas kan gemakkelijk vervangen worden door een keramische of inductiekookplaat. Verwarming kun u vervangen door middel van zonneboilers en elektrische warmtepompen.

Doordat de zon schijnt, wekken we energie op met zonnepanelen. Maar wat nou als de zon niet schijnt? Dan hebben we alsnog energie nodig. De oplossing hiervoor is om energie op te slaan door middel van een accu. Bij Energy Shift noemen dit ook wel ‘energiemanagement’, want u neemt de regie over energie in eigen handen. Naast dat u de energietransitie versnelt, kan dit zeker voor grote bedrijven die veel energie verbruiken, een zeer interessant verdienmodel opleveren. 

Wilt u meer informatie over de voordelen van energieopslag in uw situatie? Bekijk dan onze pagina: Energiemanagement.

Wat betekent energietransitie Nederland voor mij?

U kunt als Nederlandse ondernemer veel doen voor het milieu en het voorkomen van klimaatveranderingen. Zo kunt u ervoor kiezen om zelf groene energie op te wekken met zonnepanelen. Daarbij maak u als bedrijf zijnde een grotere impact op verduurzaming dan als particulier. Bedrijven verbruiken meer elektriciteit en hebben een groot dak om zonnepanelen op te leggen. Met een accu slaat u energie op die u kunt gebruiken op de momenten dat de zon niet schijnt. Zo verduurzaam u uw bedrijf en helpt u mee aan een groenere wereld.

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken, of raadpleeg onze website voor meer informatie!

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Gratis adviesgesprek
Gratis adviesgesprek
bob energy shift
Footer Image