Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
Dak zonnepanelen zon
15 juni 2020

Meer duurzame energie opgewekt door zonnepanelengroei en stralend weer

Er is in mei 20 procent meer duurzame energie opgewekt dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral zonne-energie nam toe, door een combinatie van meer geplaatste panelen en veel zon.

Dak zonnepanelen zon

Er is in mei 20 procent meer duurzame energie opgewekt dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt Energieopwek.nl. Vooral zonne-energie nam toe, door een combinatie van meer geplaatste panelen en veel zon.

Het aantal zonne-uren kwam volgens het KNMI op 324 uur, terwijl dat er in de maand mei gewoonlijk gemiddeld 207 zijn. Zonne-energie nam mede hierdoor bijna een kwart van de totale duurzame opbrengst in.

Het aandeel duurzame stroom van het totaal komt in mei op 29,1 procent. Het doel dat Nederland zich in het Klimaatakkoord heeft gesteld is om in 2030 70 procent van het totaal uit duurzame bronnen te halen. In maart 2020 bereikte het aandeel duurzame elektriciteit ook al een recordhoogte van 30%.

2020 succesvol jaar voor zonnepanelen

In 2020 is nu al meer duurzame energie met zonnepanelen opgewekt dan in heel 2019. Eind 2019 stond de teller op 140 MW (MegaWatt), 2018 was goed voor 83 MW en 2017  84 MW. Halverwege juni 2020 is er in Nederland al 186 MW met zonnepanelen opgewekt. En dan moeten de echte zomermaanden juli en augustus nog komen.

Zonnepanelen

Met behulp van zonnepanelen kan met een rendement van circa 16% zonne-energie wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Het betreft zowel zonnepanelen op daken van gebouwen als grote oppervlaktes zoals zonneweides. De hoeveelheid energie hangt af van de zonintensiteit. Die varieert over de dag en hangt onder andere af van de bewolking. Nederland ligt geografisch ver verwijderd van de evenaar. Zonnepanelen produceren daarom in de zomer veel meer energie dan in de winter. In 2019 leverden zonnepanelen 0,9% van ons finale energiegebruik. Dit percentage zal de komende jaren snel stijgen.

Online Calculator duurzame energie

Wilt u weten of zonnepanelen voor uw situatie interessant zijn? Ondernemers kunnen via onze gratis zonnepanelen-calculator en onze gratis accu-calculator een berekening krijgen van een eventuele investering en opbrengst met zonnepanelen en/of een accu.

Bron: nu.nl en energieopwek.nl

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image