Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
15 januari 2021

Enexis: 1 gigawatt extra ruimte voor zonnepanelen door vrijgave spitsstrook

Netbeheerder Enexis meldt door de ingebruikname van de vluchtstrook van het elektriciteitsnet 1 gigawatt extra capaciteit beschikbaar te hebben voor onder meer het aansluiten van zonnepanelen.

Netbeheerder Enexis meldt door de ingebruikname van de vluchtstrook van het elektriciteitsnet 1 gigawatt extra capaciteit beschikbaar te hebben voor onder meer het aansluiten van zonnepanelen.

Minister Wiebes publiceerde afgelopen december het ministeriële besluit waarmee de vluchtstrook van het elektriciteitsnet definitief per 1 januari 2021 is vrijgegeven voor het aansluiten van windmolens, zonnedaken en zonneparken. Met de nieuwe regels blijft de betrouwbaarheid voor afnemers van elektriciteit ongewijzigd. Als er een storing is, kan het voorkomen dat de klanten die alleen elektriciteit opwekken, tijdelijk hun productie moeten staken om ruimte te maken. De reserveverbinding is op dat moment nodig om de uitval van de verstoorde netdelen op te vangen.

Nieuwe én bestaande klanten

Netbeheerder Liander stelde in december al dat er op korte termijn veel ruimte vrijkomt – tot 3 gigawattpiek voor zonne-energie – in het stroomnet in gebieden die op dit moment te kampen hebben met transportschaarste.

Door de Algemene Maatregel van Bestuur mogen netbeheerders nu de reservecapaciteit gebruiken voor het transport van duurzame energie. Enexis meldt zoveel mogelijk nieuwe én bestaande klanten die alleen energie opwekken op de reservecapaciteit te gaan aansluiten. ‘Dat kan vanaf een aansluitcapaciteit  groter dan 6 megavoltampère. Daarmee maken we ook transportruimte vrij op het reguliere net die we gebruiken om klanten die niet alleen energie opwekken, maar ook afnemen aan te sluiten.’

De transportcapaciteit die door deze wetswijziging vrijkomt, is namelijk alleen bruikbaar voor klanten die uitsluitend energie opwekken en die rechtstreeks op een hoogspanningsstation kunnen worden aangesloten. Dat zijn de klanten met een aansluitcapaciteit groter dan 6 megavoltampère.

Vanaf najaar 2021

Enexis meldt dat er door deze wijziging ongeveer 1.000 megawatt extra vermogen bij komt. ‘Hiermee kunnen we een deel van de klanten op de interesselijst eerder aansluiten dan gepland. Het is dus geen oplossing voor de schaarsteproblematiek in haar geheel. Daarom blijven we investeren in de uitbreiding van ons energienet.’

De netbeheerder start allereerst in Noord-Nederland met het benutten van de vluchtstrook. Daar kunnen de eerste klanten in het najaar van 2021 gebruikmaken van de reservecapaciteit. De rest van de werkzaamheden is gepland in 2021 en 2022. In het noorden van het werkgebied – Groningen, Drenthe en Overijssel – verwacht Enexis zo’n 300 megawatt extra capaciteit. In het zuiden – Noord-Brabant en Limburg – zal dit zo’n 600 megawatt zijn.

Bron: SolarMagazine

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image