Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)
24 maart 2021

Canadian Solar: ‘Tijdperk van steeds dalende prijzen zonnepanelen ligt grotendeels achter ons’

Wacht u met het inversteren in een zonnepanelen- installatie totdat de zonnepanelen nóg goedkoper zijn geworden? Volgens Canadian Solar heeft dat geen zin meer. Zakkende prijzen zijn verleden tijd.

‘De bodem van de kostencurve voor zonne-energie nadert en het tijdperk van steeds dalende prijzen voor zonnepanelen ligt grotendeels achter ons.’ Dat zegt Yan Zhuang, president CSI Solar, dochter van Canadian Solar.

Zhuang sprak bij de presentatie van de kwartaalresultaten van een uitdagend kwartaal voor Canadian Solar en dochterbedrijf CSI Solar. Wel ligt het plan om CSI Solar – de divisie van Canadian Solar voor module- en systeemoplossingen – af te splitsen en naar de beurs te brengen op schema.

Volatiliteit

‘De prijzen van polykristallijn silicium bleven hoog in het vierde kwartaal en zijn onlangs weer gestegen’, stelt Zhuang. ‘De inflatie in de meeste basisgoederen houdt aan; en de Amerikaanse dollar, euro, Japanse yen en andere valuta’s blijven depreciëren ten opzichte van de Chinese renminbi. Dat schaadt onze marge. Ons team heeft uitstekend werk verricht door samen te werken met onze klanten en partners en was in staat om een deel van de hogere kosten te delen. Er is ook een positieve noot: hoewel we verdere volatiliteit verwachten, hebben we gezien dat bepaalde kosten zoals de prijzen van glas voor zonnepanelen beginnen te dalen. Ook zijn er vroege signalen van normalisatie van de transportkosten.’

Prijzen stijgen op korte termijn

Nu zonne-energie overgaat van een subsidiegedreven naar een marktgestuurde industrie, moet de dynamiek van de huidige zonne-energiemarkt volgens Zhuang ‘fundamenteel en opnieuw geëvalueerd worden’. ‘We naderen de bodem van de kostencurve voor zonne-energie, en het tijdperk van steeds dalende prijzen voor zonnepanelen ligt grotendeels achter ons. In feite zullen de prijzen van zonnepanelen op korte termijn stijgen. Daarom concentreren we ons op het benutten van onze concurrentiepositie in onze gediversifieerde en eersteklas eindmarkten om groei te realiseren in toepassingen van zonne-energieoplossingen met een hogere toegevoegde waarde, waaronder systeemintegratie met batterijen voor energieopslag.’

Langetermijnrendementen

Shawn Qu, voorzitter en chief executive officer van Canadian Solar, onderschrijft het verhaal van Zhuang. ‘We zien een sterke vraag en verwachten een versnelling door het jaar heen. We blijven ook verdere prijsverhogingen doorvoeren om de hoge kostendruk te weerspiegelen. Op middellange tot langere termijn blijven we zeer positief. We hebben een sterk merk en er is een toenemende vraag naar schone-energieprojecten. Onze opslagprojecten zullen dit jaar ook bijdragen aan zowel de omzet als de winst, aangezien we belangrijke mijlpalen behalen en duurzame langetermijnrendementen voor aandeelhouders opbouwen.’

18 tot 20 gigawattpiek

In het kalenderjaar 2020 verwacht Canadian Solar 18 tot 20 gigawattpiek aan zonnepanelen uit te leveren en een omzet van 5,6 tot 6 miljard Amerikaanse dollar te boeken.

Onderstaande tabel bevat de huidige productiecapaciteit van Canadian Solar en de productiecapaciteit waarover de fabrikant respectievelijk halverwege en aan het einde van het kalenderjaar verwacht te beschikken.

Bron: SolarMagazine

Ook interesse in energieopslag?

Plan een gratis adviegesprek, of bereken direct uw besparing in de calculator!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Plan nu gratis adviesgesprek!
Bereken direct uw besparing
Bereken direct uw besparing
Ontdek uw ideale accu
Ontdek uw ideale accu
Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image