
Zonder regie geen vooruitgang: batterijopslag vast in vergunningstrajecten
Er is een urgente behoefte aan landelijke regie voor de inpassing van batterijopslag. Vergunningstrajecten voor batterijopslag duren in sommige gevallen tot wel twee jaar, wat de uitrol van batterijopslag belemmert.

Er is een urgente behoefte aan landelijke regie voor de inpassing van batterijopslag. Vergunningstrajecten voor batterijopslag duren in sommige gevallen tot wel twee jaar, wat de uitrol van batterijopslag belemmert. Dat blijkt uit een enquête van brancheorganisatie Energy Storage NL (ESNL) onder ontwikkelaars en gemeenten.
Locaties voor batterijopslagprojecten
Uit de enquête is gebleken dat een overgrote meerderheid van de ondervraagden (62 procent) grote problemen ervaart bij het vinden van geschikte locaties voor batterijopslagprojecten. Slechts 10 procent geeft aan hiermee geen moeite te hebben, terwijl 28 procent juist neutraal staat tegenover deze kwestie.
Het huidige ruimtelijk beleid blijkt volgens ESNL de grootste belemmering. Bijna de helft (48 procent) van de respondenten wijst op bestaande ruimtelijke regels en bestemmingsplannen als voornaamste struikelblok. Batterijopslag past vaak niet binnen de huidige bestemmingsplannen, en er is een tekort aan beschikbare ruimte. Daarnaast meldt 39 procent dat de afstemming met netbeheerders moeizaam verloopt. Bij 37 procent van de respondenten bestaat de behoefte aan meer duidelijkheid vanuit de Rijksoverheid over waar batterijopslag wel gewenst is.
Gebrek aan kennis bij bevoegd gezag
51 procent van de ondervraagden vindt dat het verkrijgen van een vergunning onnodig veel tijd kost. Voor 37 procent is het proces neutraal, terwijl 12 procent geen problemen ervaart. Het grootste probleem bij het verlenen van een vergunning is volgens 62 procent een gebrek aan kennis bij bevoegd gezag.
Lokale overheden zijn vaak nog onvoldoende bekend met de specifieke kenmerken en vereisten van batterijopslagsystemen. Andere knelpunten zijn ruimtelijke regels (40 procent), eisen rondom geluidshinder (27 procent) en veiligheidseisen (13 procent).
In de praktijk nemen de wachttijden voor het realiseren van batterijopslag toe. De procedure voor een vergunning kan in sommige gevallen wel 2 jaar duren. Deze vertragingen zijn zorgelijk, omdat batterijopslag een cruciale rol speelt in de energietransitie.
Landelijk kader
Een meerderheid van 60 procent pleit voor een landelijk kader met heldere richtlijnen voor de ruimtelijke inpassing van batterijopslag. Ook wordt er gevraagd om meer duidelijkheid vanuit netbeheerders (49 procent), snellere, transparante vergunningsprocedures (28 procent) en betere afstemming tussen ontwikkelaars en gemeenten (26 procent).
Flexlocaties
Er moet landelijke duidelijkheid komen over de toekomstige behoefte aan opslag. Een positief signaal is dat netbeheerders inmiddels stappen zetten om flexlocaties in kaart te brengen. Dit zijn plekken waar batterijopslag het elektriciteitsnet kan ontlasten.
De verkenning van deze flexlocaties maakt inzichtelijk waar batterijopslag wenselijk is, zodat gemeenten daar hun ruimtelijke plannen op af kunnen stemmen. Wel is het van belang dat de afstemming tussen gemeenten en netbeheerders verder wordt geoptimaliseerd. Alleen dan kunnen inspassingsvoorwaarden goed op elkaar aansluiten en kan de realisatie van grootschalige batterijopslagprojecten daadwerkelijk worden versneld.
Batterijopslag voor uw bedrijf?
Wilt u uw stroomproblemen aanpakken met een eigen batterijopslag voor uw bedrijf? Energy Shift helpt u hier graag bij! Wij informeren u graag over de mogelijkheden voor uw bedrijf. Plan een vrijblijvend gratis adviesgesprek in of gebruik onze accu-calculator. Wilt u profiteren van een accu zonder investering?
Bron: Solar Magazine