Zonnepanelen voor extra marge
Johnny Hogenkamp uit Oudleusen merkte de afgelopen jaren dat steeds meer partijen er met zijn marge vandoor gingen. Zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het bedrijf: “Ik kan daar veel over vinden, maar ik kan daar iets aan doen, en daar past zonnepanelen perfect bij.”
In eerste instantie koos Hogenkamp voor een installatie met 1.872 zonnepanelen. Precies voldoende om als bedrijf energieneutraal te zijn. Al snel volgde het plan om het hele dorp van zijn zonne-energie te voorzien. En dat is gelukt. Op de twee hectare dakoppervlak van de varkenshouder liggen nu 6.370 zonnepanelen van het merk Canadian Solar. Door zelfvoorzienend te zijn in fokkerij, voer, stroom en warmte bespaart de varkenshouder “een paar ton per jaar”.
Kiezen voor kwaliteit
Hogenkamp: “Door schade en schande heb ik geleerd dat we altijd moeten kiezen voor kwaliteit. Energy Shift heeft zoveel referenties, dat zei voor mij al genoeg. Ze hebben bij ons beide zonnepaneleninstallaties geleverd en de aanvragen voor SDE+-subsidie en de benodigde verzwaringen uit handen genomen.”
Aan zonnepanelen op een agrarisch bedrijf worden hoge eisen gesteld. De omstandigheden vragen om een andere kwaliteit zonnepanelen, omvormers, kabels en bevestigingsmateriaal. Agrarische hebben te maken met stof, ammoniak, vocht, zand en ongedierte. “Daarom gebruiken wij zonnepanelen die ammoniak gecertificeerd zijn,” aldus Theo Hartgers, directeur van Energy Shift. “Ook in de keuze van omvormers hebben we rekening gehouden met de omstandigheden op de boerderij. Wij bieden ondernemers altijd installaties met de beste materialen en de hoogste kwaliteit, met een hoge opbrengstgarantie, en waarbij al het werk uit handen wordt genomen.”
Zelfvoorzienendheid
“Ik zou andere varkenshouders, maar ook de landbouw in zijn algemeen, willen aanraden: denk niet alleen aan uitbreiding, maar denk ook eens aan zelfvoorzienendheid. Er zijn veel meer mogelijkheden dan twintig jaar geleden. Maak daar gebruik van!”Geen verstoring
Hartgers: “Als geen ander weten wij dat melkinstallaties, melkrobots, voerinstallaties, frequentie gestuurde ventilatoren, luchtwassers en ventilatie- en koelsystemen niet verstoord mogen worden door een zonnepaneleninstallatie.” Daarom is de zonnepaneleninstallatie zo aangelegd dat deze geen negatief effect heeft op de bedrijfsvoering van de varkenshouder. “Doordat wij klanten hebben in alle agrarische sectoren, zijn wij goed in staat om advies op maat te geven.”