Zonnepanelen op het dak heet vanaf 2024 Energy Shift
Advies nodig? (0342) 221 300 (ma-vr 8:30 - 17:00)

Ex occaecat commodo ad consectetur adipisicing nisi magna officia velit exercitation enim fugiat elit veniam exercitation. Nostrud esse eu voluptate dolor est ullamco et nisi irure id dolor laboris nostrud. Eu laborum proident proident duis excepteur ullamco nulla consequat.

Dubbel gebruik van land

Bij Agri-PV plaatsen we zonnepanelen op landbouwgrond, waarbij 90% van de landbouwgrond beschikbaar blijft voor landbouw. De rijen met zonnepanelen plaatsen we 8 tot 12 meter uit elkaar, afhankelijk van de wensen van de landbouweigenaar. Dat betekent dat niet het hele veld vol ligt. De panelen zelf draaien van oost naar west met de zon mee, zodat ze de hele dag door zoveel mogelijk instraling van de zon hebben en dus optimaal presteren.

Daarnaast is er een boerenbedrijfsstand: de zonnepanelen klappen in, zodat er voldoende ruimte is om met agrarische machines tussen de panelen door te rijden. Ideaal bijvoorbeeld om te maaien, bemesten en oogsten.

agri-pv dubbel gebruik landbouwgrond en zonnepanelen

De voordelen van Agri-PV

Extra inkomen voor boeren Door stroken grond in weilanden ter beschikking te stellen, kunnen boeren een tweede inkomen genereren dat hun landbouw ondersteunt en hun concurrentievermogen op de lange termijn versterkt.
Efficiënt landgebruik Door voedselproductie te combineren met opwekking van zonne-energie wordt het land nog efficiënter gebruikt. Op een stuk land zou je gewoonlijk 100% zonne-energie of 100% landbouw kunnen hebben. Met Agri-PV is 80% zon plus 80% landbouw mogelijk. Agri-PV betekent 160% rendement.
Duurzaamheid Door gebruik te maken van zonne-energie kunnen boeren hun ecologische voetafdruk verkleinen en een positieve bijdrage leveren aan de energietransitie.
Geen concurrentie om grond Agri-PV biedt een oplossing voor het conflict tussen land voor energie en voedselproductie, door beide tegelijkertijd mogelijk te maken. In Nederland een belangrijk thema, zie ook het onderstaande kopje “Nee, tenzij…”.
Extra bescherming tegen weersinvloeden Zonnepanelen helpen gewassen te beschermen tegen hevige regen, wind, hagel of sterk zonlicht. Dit zou mogelijk de gewasopbrengst kunnen verhogen. De schaduw die de zonnepanelen bieden, leidt tot minder verdamping van planten. Dit kan het totale waterverbruik verminderen.
Cijfers Een aantal Agri-PV getallen.
16 cm Breedte constructie (palen) op landbouwgrond.
50 cm Veiligheidsafstand, in te zetten als biodiversiteitstrip of bloemstrook.
8-12 m Beschikbare landbouwgrond tussen twee constructies.
Voorwaarden Waar moet je aan denken bij Agri-PV?
10 MW Minimaal aantal zonnepanelen (± 20.000 – 25.000 zonnepanelen).
15 ha Minimaal beschikbare landbouwgrond.
EIgendom Mogelijkheid tot kopen of leasen van de zonnepanelen.
Leasen De meestgekozen en gemakkelijkste optie.
Eigendom Het land blijft uw eigendom, de zonnepanelen zijn van ons.
Vergunning Wij regelen de vergunningen met RVO, gemeente en provincie.
Vaste vergoeding U ontvangt 25 tot 30 jaar een vaste vergoeding per maand.
agri-pv dubbel gebruik landbouwgrond en zonnepanelen

Energy Shift en BELECTRIC

Agri-PV is een nieuwe techniek die het mogelijk maakt landbouwgrond te gebruiken voor zowel voedselproductie als het opwekken van zonne-energie. De initiële kosten zijn bij Agri-PV hoger, omdat de montage veel geavanceerder is, maar het biedt veel voordelen en een hoog rendement.

Wij installeren Agri-PV in samenwerking met onze partner BELECTRIC Nederland, net als ons een dochter van het internationale Elevion Group. Samen hebben we zowel regionaal als internationaal veel ervaring. In Nederland hebben we 20 grote zonneparken gebouwd en meer dan 1.100 dakgebonden zonnepaneleninstallaties gerealiseerd.

agri-pv energy shift

Ideaal voor melkveehouders

Agri-PV is ideaal voor melkveehouders. Met Agri-PV kunnen melkveehouders gebruik maken van de kracht van de zon, terwijl ze toch 90% van hun waardevolle land behouden voor landbouwdoeleinden. Door landbouw te combineren met zonnepanelen, profiteren ze van dubbele voordelen: duurzame energieopwekking én behoud van landbouwproductiviteit.

Deze oplossing sluit perfect aan bij de behoeften van veel melkveehouders: ze hebben veel land waarop gras voor koeien verbouwd wordt. Behoudt een rendabel boerenbedrijf ondanks de eisen met betrekking tot de vermindering van het veebestand.

agri-pv dubbel gebruik landbouwgrond en zonnepanelen

“Nee, tenzij …”

Wij zijn een groot voorstander van het ‘nee, tenzij‘-principe om Nederlandse landbouw- en natuurgronden te beschermen. Met Agri-PV zullen we daarom ook altijd aan de belangrijke voorwaarden zoals ’tijdelijkheid’ en ‘multifunctioneel gebruik’ voldoen. Na 25 à 30 jaar worden de zonnepanelen gerecycled en is uw land weer zoals wij het bij de start hebben aangetroffen.

Zet ook de stap naar het energienet van de toekomst
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
Ontvang nu gratis adviesgesprek!
bob energy shift
Footer Image